BiH
0

U BiH do sada glasalo 4.885 hrvatskih državljana

FENA
S glasačkog mjesta u Tuzli (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
S glasačkog mjesta u Tuzli (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Prema posljednjim informacijama 4.885 hrvatskih državljana koji žive u Bosni i Hercegovini glasali su od jutros za novog predsjednika Hrvatske.

To pravo ostvarili su na 15 biračkih mjesta, a proces glasanja do sada odvijao se bez problema.

U BiH registriralo se 5.675 birača, a prema procjenama na području BiH živi između 250 i 260 hiljada hrvatskih državljana s pravom glasa.

Iz Ambasade Republike Hrvatske u BiH za Agenciju Fena su kazali da će birališta biti otvorena do 19 sati, a prvi službeni privremeni rezultati trebalo bi da budu poznati poslije 20 sati.

Jedini problem koji se javljao danas je veliki broj neregistriranih birača, a koji su pravo glasa ostvarili na osnovu potvrde.

Državljani Hrvatske u BiH mogu glasati u Ambasadi Republike Hrvatske u Sarajevu te u generalnim konzulatima u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

Prema posljednjim podacima u Mostaru je glasalo 3.500 osoba, u Sarajevu 794, u Tuzli 391 i u Banjoj Luci 200 osoba.

Podršku birača za petogodišnji mandat očekuju četiri kandidata i to aktualni predsjednik (SDP) Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović (HDZ), bivša ministrica i diplomatkinja, liječnik Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) te Ivan Sinčić (Živi zid) politički aktivist i najmlađi predsjednički kandidat u povijesti Hrvatske.

Predsjednik Republike Hrvatske bira se većinskim izbornim sistemom, odnosno predsjednik će postati kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasali (50 posto plus jedan glas). Ako nijedan od njih četvero to ne uspije, predsjednik države bit će izabran za 15 dana, u drugom krugu u koji ulaze dva kandidata koja u prvom krugu osvoje najviše glasova.