BiH
12

U BiH aktivan krivolov na prepelice koje završavaju na tržištu Evropske unije

SRNA
Predsjednik Ornitološkog društva "Naše ptice" iz Sarajeva Dražen Kotrošan izjavio je da se na teritoriji od Lijevče polja, Posavine, Semberije i Trebinja, pa sve do Petrovca, trenutno vrši krivolov na prepelicu pomoću nedozvoljenih elektronskih vabilica.

Kotrošan je upozorio da se vabilice mogu nabaviti na tržištu BiH po cijeni od 100 do 150 KM.

"Zbog vabilica prepelice postaju laka meta, a nakon odstrijela, domaći i strani krivolovci i krijumčari ih prebacuju preko granica Evropske unije. Poslije završavaju na menijima najluksuznijih italijanskih i francuskih restorana", naveo je Kotrošan.

On je rekao da jela od mesa prepelica konzumira evropski jet set.

"Porcije nerijetko koštaju više od 200 KM. Na ovim prostorima prepelicu najviše nedozvoljeno love Italijani, a posebno je problematično što se krivolov ne radi samo u lovištima, već i izvan njih", rekao je Kotrošan.

On je napomenuo da zakoni u ovoj oblasti loše tretiraju period kada se lovi ova ptica, te da je broj procesuiranih krivolovaca vrlo mali, kao i broj izlazaka na teren po prijavi krivolova.

"Ne smije se dešavati da ovdašnje krivolovce i krijumčare hvataju samo graničari u Hrvatskoj i Srbiji. Apelujemo na sve nadležne da se pozabave time što godišnje strada na hiljade ovih ptica. Nestanak prepelica i drugih ptica može dovesti do prenamnoženja insekata i glodara što šteti poljoprivredi, a tako i ljudima", objasnio je Kotrošan.

Jovica Sjeničić iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Banja Luka je rekao da se na terenu trenutno nalaze ekipe koje u saradnji sa inspekcijama i policijom obilaze teren i provjeravaju dojave o krivolovu.

On je rekao da se jedan od konkretnih primjera krivolova na prepelicu dogodio lani kada su kraj Save u Šamcu bile postavljene nedozvoljene vabilice.

"Kraj vabilica ne slijeću samo prepelice, već i druge ptice, pa ne znamo šta se i koliko odstreljuje", upozorio je Sjeničić.

Nekoliko sagovornika Srne, koji se decenijama bave lovom, istakli su da su zakoni o lovstvu u BiH vrlo dobri i da predviđaju stroge sankcije, ali da je problem što slučajevi krivolova pomenutih ptica mahom nisu prioritet na sudu, iako država zbog toga gubi veliki novac.

Prema podacima ornitologa, evropska populacija prepelice je u posljednjih 40 godina prepolovljena, zbog čega je ova ptica postala zaštićena u najvećem broju zemalja Starog kontinenta.

Posljednja istraživanja pokazuju da se u BiH gnijezdi između 5.000 i 10.000 parova prepelice.

S obzirom na to da je zakonom loše uređeno vrijeme lova ove vrste od 1. augusta do 30. septembra, kada sezona gniježđenja još nije potpuno završena, udruženja za zaštitu ptica i prirode iz BiH najavljuju da bi do kraja godine trebalo da zatraže izmjene naredbi o lovostaju.