Prema procjenama
0

U BiH 7.500 injekcionih korisnika droge

Sarajevo-x.com
Prema procjenama iz studije o ponašanju i navikama na osnovu ankete među injekcionim korisnicima droga (IKD), u BiH ima oko 7.500 osoba koji se drogiraju uz upotrebu injekcije. Procijenjeni broj IKD populacije u Banjoj Luci je 534, 889 u Sarajevu i 852 u Zenici.

Rezultati studije koju je koordinirao UNICEF uz podršku Globalnog fonda i UNAIDS-a pokazuju visok stepen rizičnog ponašanja među injekcionim korisnicima droga u Banja Luci, Sarajevu i Zenici, postoje neki pozitivni trendovi u poređenju sa podacima iz studije koja je provedena 2007. godine.

"Oko 90 posto ispitanika je odgovorilo ispravno da se HIV može prenijeti korištenjem prethodno korištene igle te da se rizik od infekcije može umanjiti pravilnim korištenjem kondoma pri svakom seksualnom odnosu. Međutim, procenat onih koji su bili u stanju da tačno odgovore na sva pitanja koja se odnose na ključne zablude o HIV-u i načinima prenošenja HIV-a, je bio znatno niži", saopćeno je.

Broj injekcionih korisnika droga koji su testirani na HIV je u porastu, dok je stopa i dalje niska. Pet procenata mladih ljudi u Zenici (18-24) su se testirali i upoznali sa rezultatima i oko 12 posto u Sarajevu. U usporedbi sa prošlom anketom, povećao se broj injekcionih korisnika droga koji su dobili sterilnu injekcionu opremu. Navodno su u manjoj mjeri dijelili iglu. Povećao se i broj onih kojima je poznato da postoje organizacije koje rade na prevenciji HIV-a u njihovim gradovima.

Studija zaključuje da su potrebni veći napori da se poveća svijest o domaćim preventivnim HIV servisima kako bi se smanjilo rizično ponašanje, naročito jer IKD partneri mogu prenijeti infekciju opštoj populaciji i HIV-a a i drugih infekcija koje se prenose putem krvi. Važno je pronaći ih na mjestima okupljanja injekcionih grupa, te usmjeriti se na mlade što je prije moguće. UNICEF, UNDP, druge UN agencije, Ministarstva zdravstva i drugi partneri će nastaviti da rade sa mladima, posebno onim s najvećim rizikom, kako bi se povećalo njihovo shvatanje posljedica takve prakse.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa nevladinim organizacijama “Viktorija” iz Banje Luke, “Margina”, iz Zenice i “UG Proi” iz Sarajeva. Istraživanje je provedeno u saradnji s ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo.