BiH
0

U BiH 54 "dvije škole pod jednim krovom" krše zakone

FENA
Dalje postojanje "dvije škole pod jednim krovom", kao i drugih škola u BiH u kojima ne postoje tako formalno određene mjere ali koje su isto tako efikasne, odvajanja učenika na nacionalnoj osnovi, predstavlja kršenje zakona BiH i međunarodne obaveze koje ova zemlja ima, upozorava OSCE misija u BiH.

Glasnogovornica OSCE-a Mersiha Čaušević-Podžić izjavila je FENI da se 54 "dvije škole pod jednim krovom" većinom nalaze u tri kantona - Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom u Federaciji BiH.

Ona pojašnjava kako kantonalni zakoni koji su harmonizirani s Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju, a koji je Parlamentarna skupština BiH usvojila 2003. godine, predviđaju administrativno i pravno ujedinjenje takvih podijeljenih škola.

Takvo administrativno i pravno ujedinjenje se desilo samo u staroj gimnaziji u Mostaru i u tri osnovne škole u ZDK-u.

U OSCE-u navode da su ove "dvije škole pod jednim krovom" djelimično tvorevina međunarodne zajednice. Napravljene su kako bi ohrabrile povratak izbjeglica i raseljenih osoba njihovim prijeratnim domovima i omogućile obrazovanje u postojećim školskim zgradama, a ne u kafićima, šatorima ili kućama.

"Dvije škole pod jednim krovom" trebale su biti prelazno riješenje, koje bi se sjedinile u jednu školu. Međunarodna zajednica nikada nije imala namjeru da takve škole postanu i stalna pojava u obrazovnom sistemu BiH, naglašava Čaušević-Podžić.

Također, u OSCE misiji u BiH napominju kako se BiH, kada je postala članica Vijeća Evrope, obavezala na prestanak segregacije u školama.