Razvoj programa prevencije
1

U BiH 258 žena godišnje oboli od raka grlića materice

FENA
Okrugli sto kojim je obilježen početak procesa razvoja Programa za prevenciju raka grlića materice u BiH održan je danas u Sarajevu u organizaciji Ureda Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u saradnji s Parlamentarnom grupom za populaciju i razvoj BiH.

„Parlament Federacije BiH u aprilu je usvojio Strategiju za kontrolu malignih oboljenja i unutar toga je jedan od prioritetnih ciljeva ustanovljavanje Programa prevencije karcinoma grlića materice, kao jednog od najpreventabilnijih karcinoma“, rekla je za Fenu doktorica Aida Pilav uime Federalnog ministarstva zdravstva BiH.

Tako je izrada ovog programa jedna od narednih bitnih aktivnosti ovog ministarstva, kao i „formiranje radnih grupa od istaknutih stručnjaka u smislu izrade akcionih i operativnih planova.“

„Osim definiranja koraka to će podrazumijevati i procjenu finansija koje su nam potrebne. Naša je obaveza da u okviru tih mogućnosti što prije izradimo program i počnemo njegovu implementaciju. Strategija je za period do 2020. godine, u kojem bismo svake tri godine trebali imati odgovarajuće rezultate“, istakla je Pilav.

Ministarstvo zdravstva FBiH nizom aktivnosti provodi kontinuirane edukacije o bolestima kao što je rak grlića materice, te „svaku priliku koristi da još neke stvari doda i unaprijedi u tome na području Federacije.“

Dodala je da je putem Federalnog fonda solidarnosti pacijenticama u Federaciji BiH omogućena nabavka svih lijekova na adekvatan i jedinstven način.

U BiH godišnje oboli 258 žena od raka grlića materice, a 119 žena preminu od ove bolesti, prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije( WHO) i Instituta Catala d'Oncologia iz Španije.

Po ovoj procjeni, 1,6 miliona žena od 15 godina pa naviše potpadaju pod rizik raka grlića materice u BiH.

Zbog toga, direktorica Discipline za ginekologiju i akušerstvo na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu dr. Sebija Izetbegović navodi da naša zemlja spada u red zemalja u kojima je rak grlića materice još veoma aktuelan.

„U svim civiliziranim zapadnim zemljama to je gotovo sporadičan problem, jer se oni ne susreću s takvim formama karcinoma grlića materice kao što se mi susrećemo. U posljednjih šest mjeseci imali smo 29 pacijentica s toliko razvijenom formom bolesti da ih nismo mogli operisati, a što je potpuno neprihvatljivo, jer se radi o bolesti koja se može predvidjeti“, rekla je Izetbegović.

Čak i kod pacijentica kod kojih je razvijen karcinom materice, tvrdi da se može tako djelovati da bude 100 posto izliječen i da pacijentica može nastaviti rađati.

U izradi svog prijedloga mapiranja prevencije raka grlića materice posebno je skrenula pažnju na popularizaciju prevencije ove bolesti, da se objasni ženama da trebaju redovito odlaziti na kontrolu, ali da se u isto vrijeme educira određeni broj kadra, koji je potreban da primi tako veliku populaciju i da taj kadar bude smješten na adekvatnom mjestu.

Također, navodi da sa popularizacijom ove bolesti treba krenuti i u škole da bismo djeci u predseksualnom aktivnom periodu života objasnili šta su to seksualno prenosive bolesti.

„Uvijek se smatralo da je kod te populacije, koja je praktično nezrela za seksualni odnos glavni problem neželjena trudnoća, što nije. Glavni problem su seksualno prenosive bolesti, koje se nakon određenih godina razviju u pretkarcinomske i karcinomske promjene“, kazala je Izetbegović.

Iz svih ovih razloga u BiH je potreban program, koji će sadržavati okvir za kombinaciju primarne i sekundarne prevencije te propise koji će osigurati promicanje prava svih žena na zdravstvenu edukaciju, organizirane preglede i rano otkrivanje premalignih i malignih promjena grlića materice.

Predsjednica Evropske asocijacije za rak grlića materice dr. Magdalena Grce ističe da je Program prevencije raka grlića materice u BiH veoma dobra inicijativa i da će pokrenuti dobre stvari u BiH da se konačno žene pozivaju na redovne preglede.