Ušteda od 40 miliona KM
0

U bh. institucijama manje plate, topli obroci...

SRNA
Ušteda od 40 miliona KM na državnom nivou, predviđena obavezama iz stand-by aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa BiH, biće izvršena smanjenjem iznosa za plate, tople obroke i regrese zaposlenim u institucijama BiH - rekao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić.

Špirić je danas na konferenciji za novinare rekao da će to biti "nepopularne mjere, koje će sigurno izazvati različita tumačenja".

"Volio bih da se shvati da ovo nisu ucjene ili uslovi MMF-a, jer mi nudimo pismo namjere MMF-u, a ne MMF nama, ali je tačno da smo radili u koordinaciji", rekao je Špirić.

On je istakao da MMF kao garant da će vratiti svoja sredstva traži da se provedu reforme, te da država nema zakonsku obavezu da vrši rebalans budžeta, što je "i dobro i loše".

"Vlade entiteta će vršiti rebalanse budžeta, kao i niži nivoi vlasti, a kada se bude pravio okvir budžeta institucija BiH za narednu godinu vodiće se računa o uštedama koje postiže država, i shodno tome zahvatanju sredstava sa jedinstvenog računa o indirektnim porezima", naveo je Špirić.