BiH
2

U Beogradu nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću

FENA
Ilija Jurišić
Ilija Jurišić
Pred Sudskim vijećem Višeg suda u Beogradu, kojim predsjedava sudija Dragan Mirković, danas je nastavljeno ponovno suđenje Iliji Jurišiću, optuženom u predmetu "Tuzlanska kolona". Naredno ročište zakazano je za 8. oktobar.

S obzirom na to da se na ročištu nije pojavio svjedok optužbe Srećko Mitrović, zastupnik optužbe u ovom predmetu odustao je od njegovog neposrednog saslušanja, a Sudu je predočena izjava ovog svjedoka iz ranije faze postupka.

Radi se o svjedoku koji je u trenutku sukoba na Brčanskoj Malti 15. maja 1992. bio pripadnik Stanice javne bezbjednosti Tuzla.

"Istovremeno, uz saglasnost strana u postupku (odbrane i optužbe) izvršen je uvid u obimnu dokumentaciju koja je Sudu predočena tokom prvostepenog postupka", kazao je Agenciji Fena predsjednik Fondacije "Istina, pravda, pomirenje" Sinan Alić, koji je prisustvovao nastavku pretresa.

Dodao je da suđenje neće biti nastavljeno sutra, kako je ranije najavljeno, jer je saslušanje drugog svjedoka - Zorana Mladenovića, koji je trebao biti saslušan putem videolinka iz Suda BiH, odgođeno za 8. oktobar, usljed nedostatka slobodnog termina u ovom sudu.

Svjedok Mladenović se nalazi na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu Zenica i on se putem Ambasade Republike Srbije u Sarajevu prijavio da svjedoči u ovom predmetu.

Ponovno suđenje Jurišiću počelo je početkom jula 2011. godine, pošto je u oktobru 2010. Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepenu presudu kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora te ga pustio da se brani sa slobode.

Jurišić je nakon ukidanja te presude pušten iz pritvora u Beogradu u kojem je proveo tri godine, poslije hapšenja na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" 11. maja 2007. godine.