BiH
0

U Banovićima otvoren prvi gradski trg

Piše: D. Brkić
U povodu 10. septembra Dana općine Banovići večeras je u tom gradu svečano otvoren prvi trg, koji je posvećen žrtvama genocida u Srebrenici. Izgradnja trga koštala je blizu 710.000 KM, a riječ je površini koja zauzima četiri hiljade kvadratnih metara.

Trg žrtava genocida u Srebrenici je popločan hrešom, kamenom iz okoline Sarajava kojim je popločana i čuvena Latinska ćuprija. Sadržajni dio parka čini fontana, žardinjare s cvijećem, rasvjeta i savremeni odvodni systemi oborinskih i otpadnih voda.

Inače, općina Banovići broji oko 30.000 stanovnika i pripada skupini srednje razvijenih lokalnih zajednica u Federaciji BiH. U posljednjih nekoliko godina, prema riječima načelnika Bege Birparića, urađeno je mnogo toga na polju infrastrukture, a sve mjesne zajednice imaju asfaltne površine, poligone, ambulante, rasvjetu i druge sadržaje neophodne za normalan život.

Pred Banovićima je, kako kažu, i realizacija velikih privrednih projekata poput izgradnje termoelektrane i cementare. Svakako glavni nosilac razvoja grada niz decenija je RMU Banovići, a zbog velikog doprinosa lokalnoj zajednici direktor rudnika Munever Čergić je nagrađen poveljom općine, plaketom i priznanjem zaslužnog građanina.

U narednom periodu, preciznije do kraja godine, planira se izgrdanja kanalizacija u gradskoj zoni B, pješačka staza ka Podgorju, dužine četiri kilometra i koja povezuje naselja Mušići i Čubrić s gradskom jezgrom.