Visina snijega i do metar
0

U Banjoj Luci većina puteva prohodna, promrzlih nema

Piše: D. T.
(Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Snijeg koji od četvrtka nevečer bez perstanka pada u banjalučkoj regiji prouzrokovao je brojne probleme, ali je većina puteva prohodna, a talas hladnoće u ovom dijelu BiH, na svu sreću, do sada nije odnio ni jednu žrtvu.

Kako je portalu Sarajevo-x.com potvrđeno, visine snježnog pokrivača najveća je u seoskim područjima oko Banje Luke, gdje dostiže i oko metar. U samom gradu na Vrbasu trenutno je oko 30 cm snijega, koji još uvijek pada.

U rejonu Stričića i Vilusa, na planini Manjači visina snježnog pokrivača je oko 60 cm, a u preduzeću “MG mind”, koje je zaduženo za ovo područje jutros je saopšteno da su ekipe na terenu i da su svi putevi prohodni.

Po cestama je posut abrazivni materijal i so, ali da je zbog hladnog vremena, jer je temperature već danima oko -10 stepeni, njihovo djelovanje je umanjeno.

Prema podacima iz banjalučke “Čistoće”, koje održava veći dio gradskog područja, ekipe su na teren izašle u četvrtak u 21.00 sat i od tada gotovo bez prestanka rade na čišćenju snijega.

“Angažovani su svi radnici i mehanizacija, a u toku je i ručno čišćenje pješačkih prelaza i autobuskih stajališta”, rekli su u “Čistoći”.

Prema informacijama iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka, policiji tokom prethodne noći i jutra nisu prijavljivane nesreće sa težim posljedicama.

“Uglavnom se radi o udesima sa materijalnom štetom i lakšim tjelesnim povredama. Pretpostavka je da vozači, zbog ovakvih vremenskih uslova, voze pažljivije i sporije”, objasnili su u policiji, još jednom apelujući na oprez.

U banjalučkoj službi Hitne pomoći poratlu Sarajevo-x.com su rekli da tokom noći i jutra nisu imali ozbiljnijih intervencija, to jeste da nije bilo smrzavanja, težih lomova i nastradalih u saobraćajni nesrećama.

“Ipak savjetujemo, s obzirom na trenutne temperature, da se građani prilikom izlaska vani obavezno zaštite šalom, kapom i rukavicama. Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, a u slučaju znojenja odmah presvući vlažnu odjeću, koja uzrokuje gubitak toplote”, rekli su u službi banjalučkoj Hitne medicinske pomoći.

Ljekari savjetuju i izbjegavanjei prekomjernog uzimanje alkoholnih pića, te da građani vode računa o odgovarajućoj ishrani i piju optimalne količine tečnosti.