Studenti predstavili izume
0

U Banjoj Luci svečano otvoren prvi Festival nauke RS

Sarajevo-x.com
(Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Otvarajući prvi Festival nauke u banjalučkom Domu omladine, ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić je rakao da je ulaganje u nauku ulaganje u budućnost, a znanje, uz energetiku i poljoprivredu, predstavlja osnovni resurs razvoja ovog BiH entiteta.

Obraćajući se prisutnima, ministar Komić rekao je da je prevashodni cilj održavanja Festivala nauke promocija nauke među mladim ljudima i podrška mladim istraživačima.

"Ove godine festival će biti održan u šest opština i gradova RS putem demonstracija, ogleda, promocija, a imat ćemo i svečanu akademiju 17. novembra na kojoj ćemo, između ostalog, dodijeliti nagrade mladim istraživačima i nagrade za najbolji naučni časopis i naučnu knjigu", rekao je Komić.

Na današnjem otvaranju festivala, gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović je rekao da eksperimenti koji se predstavljaju na Festivalu što prije trebaju naći svoju primjenu u praksi.

Na Festivalu nauke u Banjoj Luci naučne izume predstavili su Elektrotehnički, Mašinski, Tehnološki, Medicinski fakultet sa odsjekom Farmacije, Poljoprivredni fakultet, te Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, kao i Elektrotehnički fakultet iz Istočnog Sarajeva i Vjetro-turbine iz Kotor-Varoši.

Prvi Festival nauke u Banjoj Luci trajat će danas do 18 sati, nakon čega se fstivalski karavan seli u još tri grada RS. Ova menifestacija je organizovana u šest gradova RS, a kako je najavljeno trajat će od 5. do 17. novembra. Sajam je već proputovao Istočno Sarajevo i Trebinje. Trenutno je u Banjoj Luci, a festivalski dani očekuju se još u Bijeljini, Prijedoru i Doboju.