BiH
0

U Banjoj Luci sutra obilježavanje "Dana Evrope"

FENA
"Dan Evrope” u organizaciji Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini, obilježit će se sutra svečanom akademijom Banja Luci.

Manifestacija, koja se održava pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, označena je kao važan dokaz neophodnosti sarednje institucija BiH i nevladinog sektora, o čemu su danas na pres-konferenciji govorili Jirži Kudela, ambasador Republike Češke u BiH, trenutno predsjedavajuće Evropskom unijom, Igor Davidović, predsjednik Evropskog pokreta u BiH, Đorđe Latinović, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanović i drugi predstavnici Evropskog pokreta u BiH.

Ambasador Kudela je potvrdio da tokom dvije godine partnerstva imeđu zemalja "Višegradske grupe” i Evropskog pokreta u BiH razvijeno ne samo prijateljstvo zbog posvećenosti istim izazovima nego i spremnosti za daljnjim razvojem odnosa i pomoći BiH na njenom evropskom putu.

Đorđe Latinović, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH istakao je da je sveprisutnost Evropskog pokreta u BiH važna za razumijevanje evropskog procesa te da je Predsjedništvo iz tog razloga sa velikom zadovoljstvom prihvatilo pokroviteljstvo nad ovom manifestacijom.

Podsjetio je i da je obilježavanje "Dana Evrope" uobičajna praksa u zemljama Evropske unije, ali u novije vrijeme i u svim zemljama koje pretenduju da pristupe EU.

Ambasador Igor Davidović i predsjednik Evropskog pokreta u BiH je izrazio zadovoljstvo razvojem Evropskog pokreta i povećanjem broja prijatelja BiH na njenom evropskom putu.

"Kao dugogodišnji diplomata prečesto sam se susretao sa uvjerenjima i slikama o BiH koje su puno lošije od našeg stvarnog stanja. Moramo više i značajnije raditi na okupljanju prijatelja kako bi imali potrebnu mrežu saveznika i lobista kada budemo spremni za podnošenje aplikacije za status kandidata", kazao je Davidović.

Evropski pokret će, prepoznavajući tu potrebu, krajem ovog mjeseca i zvanično osnovati 'evropski lobi' u BiH koji će činiti predstavnici lokalnih zajednica u BiH i gradova zemalja "Višegradske grupe", te predstavnici institucija svih izvršnih vlasti u BiH.