BiH
17

U Banjoj Luci sastanak o predloženoj adaptaciji SSP-a: Ne prisustvuju predstavnici RS-a na nivou BiH

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U Banjoj Luci je danas počeo sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima RS-a u institucijama BiH, Vlade i Narodne skupštine, Privredne komore RS, Spoljnotrgovinske komore BiH, poljoprivrednih udruženja i "Mlijekoprodukta" iz Bosanske Dubice o predloženoj adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju (SSP).

Niko od predstavnika Republike Srpske u vlasti na nivou BiH nije se odazvao na današnji sastanak kod entitetskog predsjednika Milorada Dodika na kojem je trebalo da se zauzme stav o predloženoj adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a uoči sjednice Predsjedništva BiH, 27.juna.

Predstavnici RS-a u zajedničkim organima su ranije rekli da neće doći na ovaj sastanak, ali da će ispoštovati svaki stav koji RS zauzme u vezi s SSP-om.

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić je također potvrdio da će ispoštovati odluku vlasti u RS-u prilikom odlučivanja na sjednici kolektivnog šefa države.

Sastanku prisustvuje predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijerka RS-a Željka Cvijanović, ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac i delegat u Domu naroda Sredoje Nović.

Sastanku prisustvuju i predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka, Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, Udruženja povrtara i Udruženja voćara RS-a.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je novinarima prije sastanka da bi usvajanje predložene adaptacije SSP bilo katastrofalno za poljoprivredne proizvođače u Republici Srpskoj i BiH.

Dodik je ranije izjavio da je predložena adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju neprihvatljiva za Republiku Srpsku.

"Još jednom na sastanku želimo da razgovaramo ovom pitanju i saopćimo javnosti naše opredjeljenje koje se odnosi na adaptaciju ovog sporazuma, te da Predsjedništvo BiH ima jasan stav, bar što se tiče Republike Srpske. Ovakav SSP je neprihvatljiv za Republiku Srpsku i bez obzira na to što mnogi u svemu ovome vide neku priču, naše 'ne' SSP-u ne znači da je to 'ne' evropskom putu i dogovoru o ovom pitanju", rekao je Dodik.