Tuga i bol na ulicama grada
6

U Banjoj Luci sahranjena trojica padobranaca

Piše: D. T.
Sahrana Nemanje Goronje (Foto: Klix.ba)
Nebo je plakalo i treći dan zaredom, baš u trenucima kada su posljednji put ispraćena preostala trojica mladića koji su u nedjelju tragično stradali u avionskoj nesreći u Zalužanima kod Banje Luke.

Tužne povorke danas su kretale sa tri različita mjesta grada na Vrbasu. Na groblju Sveti Pantelija u Banjoj Luci sahranjen je instruktor i reprezentativac BiH u padobranstvu Nemanja Goronja (31).

Istovremeno je na banjalučkom Novom groblju na posljednji put ispraćen padobranac Stefan Karanović (23), dok je njihov prijatelj Srđan Kosić (18), koji je tek zakoračio u svijet padobranstva, sahranjen u naselju Kuljani.

Stotine Banjalučana danas je došlo na groblje Sveti Pantelija da oda počast jednom od najboljih padobranaca u BiH, koji je uz uzornog sportistu važio i za velikog prijatelja u gradu na Vrbasu.

Pored Nemanjinog sanduka smjenjivala se počasna straža, koju su držali njegovi prijatelji iz Padobranskog kluba Banja Luka, pripadnici Specijalne policije RS i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Baš u trenutku kada je tužna povorka trebala krenuti prema Nemanjinom posljednjem počivalištu, iako u Banjoj Luci nije bilo kiše, začula se grmljavina, a zatim je uslijedio strahovit pljusak.

U tim trenucima na banjalučkom Novom groblju je sahranjen i mladi Stefan Karanović. Nakon toga kiša je prestala, ali je u trenutku sahrane Srđana Kosića, najmlađeg stradalog padobranca, ponovo počela padati.

Tako je, slučajnošću ili ne, svih pet stradalih mladića sahranjeno uz veliki pljusak i grmljavinu, pa su mnogi ponovili kako je nebo na posljednji put ispratilo sportiste koji su se u njega zaklinjali.

Podsjećamo, u stravičnoj avionskoj nesreći u nedjelju su poginuli jedan od najboljih padobranaca naše zemlje Nemanja Goronja i njegove kolege Stefan Karanović, Alen Crnalić, Nikola Stević i Srđan Kosić.

U RS je danas Dan žalosti pa su zastave na svim javnim institucijama spuštene na pola koplja. U Muzičkom paviljonu parka Petar Kočić u Banjoj Luci jutros je otvorena Knjiga žalosti, u koju će se, oni koji to žele, moći upisati do 20 sati.

Prije današnjih sahrana, u sali banjalučkog Kulturnog centra Banski dvor je održana komemoracija povodom tragične pogibije mladih padobranaca.