BiH
20

U Banjoj Luci postavljeni transparenti u znak podrške porodici Vulić

FENA
Na tri pasarele u Banjoj Luci postavljeni su transparenti u znak podrške porodici Željka Vulića, a na kojima su natpisi "I ja sam Vulić" i "Svi smo mi Vulić".

Medijima je proslijeđen i e-mail grupe građana u kojem se ističe da je cilj ove akcije "da pokažu da Vulić i njegova porodica nisu sami“.

"Krajnje je vrijeme da se stvari počnu sasijecati u korijenu", stoji u poruci.

Za večeras je najavljen i protest pod nazivom “Stop nasilju nad porodicom Vulić”, uz zahtjev da nadležne institucije obustave sve radove investitorima koji ugrožavaju normalan život i rad porodice Vulić sve dok sudovi ne riješe spor između porodice Vulić i firme Grand Trade.

Željko Vulić danas je pušten iz pritvora, nakon što ga je jučer privela banjalučka policija kojoj je prijavljeno, kako su rekli, ometanje javnog reda i mira, zbog navodnog ometanja građevinskih radova koje izvodi Mile Radišić i njegov Grand Trade na lokaciji neposredno uz posjed Vulića.

S druge strane, Vulići brane prilaz svojoj kući, te već duže vrijeme vode spor s Milom Radišićem.

Vulićev advokat Marinko Brkić izjavio je danas novinarima da je akcija policije bila "nezakonita, uz prekomjernu upotrebu sile“, navodeći kao primjer "policijske neodgovornosti“ i to što je u policijskom dokumentu o hapšenju/privođenju navedeno da je Željko Vulić (1960.) maloljetnik.

Vulići su jučer pokušavali da spriječe bagere da prekopaju prilaz njihovoj kući, jer više ne bi imali mogućnost prolaza, a novinarima je Željkov sin Slobodan ispričao da je policija upotrijebila prekomjernu silu iako su samo branili svoje dvorište. O dijelu onog što se dešavalo u njihovom dvorištu po dolasku policije postoji i snimak koji su objavili pojedini mediji.

Iz Kliničkog centra Banje Luka su potvrdili da je Željko Vulić zadobio kontuziju čela i lijevog oka.

S druge strane, načelnik Sektora krim-policije CJB Banja Luka Nedeljko Lubura rekao je jučer da je policija u ovom slučaju postupala po prijavi da je na gradilištu došlo do narušavanja javnog reda i mira te potvrdio da je tom prilikom došlo do upotrebe sile, a naknadno će biti utvrđeno da li je bila prekomjerna.

Željko Vulić je, nakon što je zajedno sa sinom priveden u CJB Banja Luka, po navodima policije, izazvao požar, tako što je zapalio dušek u pritvorskoj jednici, pri čemu je nastupila materijalna šteta. Vulić je to, navodno uradio, kako bi skrenuo pažnju policije sa svog sina.

Ostalo je nepoznato kako je osoba koja je trebalo da bude pretresena imala u pritvorskoj jednici upaljač ili šibicu, što će po tvrdnjama policije također biti ispitano.

Jedna grupa građana Banje Luke sinoć je iskazala protest podrške Željku Vuliću i pred Centrom javne bezbjednosti Banja Luka, a porodicu Vulića jučer su posjetili i predstavnici opozicije Dragan Čavić, predsjednik Demokratske partije i potpredsjednika PDP-a Branislav Borenović, koji je uputio i dopis ministru unutrašnjih poslova RS-a Radislavu Jovičiću u kojem traži informacije zašto su policajci “upali” na privatni posjed Željka Vulića te da se poduzmu mjere protiv nalogodavaca tog slučaja.

Dragan Čavić je ponovio da Mile Radišić ima podršku predsjednika Milorada Dodika, jer je, kako je naveo, njegov kum i stoga i gradi zgradu mimo regulacionog plana.

S druge strane, Mile Radišić ne želi da daje izjave medije. On je ranije također tvrdio da ima pravo na sporni put do dvorišta Vulića i da o tome posjeduje dokumentaciju.