BiH
2

U Banjoj Luci od 1. februara niža cijena karte u javnom prijevozu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović danas je na sastanku s prijevoznicima dogovorio da cijena karte u javnom gradskom i prigradskom prijevozu ne može biti viša od 1,40 KM.

Odluke očekujemo danas i ukoliko cijena ne bude viša od 1,40 KM mi ćemo dati saglasnost na taj prijedlog. U tom slučaju, nove cijene karata primjenjivale bi se od 1. februara, naglasio je Gavranović.

Istovremeno, pojedinačne cijene karte u prigradskom prijevozu trebalo bi da pojeftine za 20 feninga, odnosno karta za drugu zonu bi umjesto 2,30 bila 2,10 KM, za treću zonu umjesto tri - 2,80 KM, itd.Ističe da su urađene dodatne analize i da je cijena karte u javnom prijevozu u Banjoj Luci u poređenju s cijenama karata u okruženju među najnižim.

Cijene mjesečnih karata u Banjoj Luci koje su, po uvjerenju gradskih vlasti, također među najnižima u okruženju – neće se mijenjati.

Trenutno cijena karte u gradskom prijevozu iznosi 1,60 KM, a pokrenuta je inicijativa za njeno smanjenje nakon što je gorivo za pola godine pojeftinilo za oko 40 posto.