BiH
0

U Banjoj Luci obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Anadolija
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Centralnom manifestacijom održanom na Trgu palih boraca u Banjaluci i polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima, predsjednika RS Milorada Dodika, delegacija Vlade RS, Narodne skupštine RS, Grada Banjaluka i delegacije SUBNOR-a, danas je obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom.

Blagoja Gajić, predsjednik SUBNOR-a RS istakao je da su se "narodi Jugosavije među prvima u Evropi ogranizovano digli u borbu protiv fašizma i kroz niz slavnih bitaka izvojevali pobjedu nad najvećom pošasti 20. vijeka".

"I danas se s ponosom sjećamo tih slavnih dana i svih naših drugova koji su svoje živote položili za slobodu", kazao je Gajić.

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da "svi moramo biti ponosni što je ovaj narod kraj Drugog svjetskog rata dočekao na strani pobjednika u borbi protiv fašizma".

"Na ovom ovdje prostoru vođene su najteže bitke u regionu i za razliku od drugih naroda u Evropi ovdje se organizovano diglo na ustanak protiv najezde fašizma i svojim učešćem doprinjelo pobjedi. Ovdje je mnogo ljudi stradalo, a najmasovnije stradanje bilo je u Jasenovcu. U svakom slučaju ovo je dan koji pripada svim slobodarskim narodima", zaključio je Dodik.

Uz delegaciju SUBNOR-a i predsjednika RS, vijence na Spomenik palim borcima, položila je, između ostalih i delegacija Vlade RS, Narodne skupštine, Grada Banjaluka.