Vlasnici ne žele legalizirati objekte
0

U Banjoj Luci i do 20.000 bespravno izgrađenih objekata

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Na području grada Banje Luke, prema procjenama, ima od 15.000 do 20.000 bespravno izgrađenih objekata.

Pozivi za legalizaciju "divlje gradnje" nisu do sada naišli na veliki odziv.

Odjel za prostorno uređenje banjalučke Administrativne službe od aprila prošle godine do danas zaprimilo je svega 620 zahtjeva za legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata.

Nešto veće interesovanje bilo je prije četiri godine, nakon donošenja odluke o legalizaciji, pa je 2008. podneseno 7.136 zahtjeva za legalizaciju, izdato 3.618 rješenja o naknadnoj urbanističkoj saglasnosti i 1.471 odobrenje za građenje.

Po riječima načelnice Odjela za prostorno uređenje Verice Kunić, većina podnosioca zahtjeva nema riješen imovinskopravni status na zemljištu na kojem su gradili ili imaju više suvlasnika do kojih ne mogu da dođu ili ne mogu da plate obavezne naknade, što postupak legalizacije čini složenijim.

Vlasnici bespravno izgrađenih objekata imaju još jednu mogućnost da do 11. aprila legaliziju svoje objekte.

"Istekom ovog roka, u skladu s trenutno važećom zakonskom regulativom, vlasniku bespravno izgrađenog objekta prestaje mogućnost naknadnog pribavljanja odobrenja za građenje i snosit će posljedice za bespravnu gradnju", kazala je Kunić.

Ona je dodala da ovom odlukom nisu propisane olakšice za plaćanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta i jednokratne rente za bespravno izgrađene objekte koji se legalizuju, s obzirom na to da je, odlukom Ustavnog suda Republike Srpske, ocijenjeno da se utvrđivanjem umanjene naknade za kategoriju osoba koje podnesu zahtjev za naknadno odobrenje za bespravno izgrađene objekte, u određenom periodu dovode u neravnopravan položaj svi ostali građani koji poštujući zakon, traže izdavanje prethodnog odobrenja za građenje.