BiH
0

U Banjoj Luci birač nasrnuo na članove biračkog odbora

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Na glasačkom mjestu broj 93 koje se nalazi u hrvatskom konzulatu u Banjoj Luci jučer je birač fizički nasrnuo na članove biračkog odbora predstavnika diplomatsko-konzularnog predstavništva jer mu je bilo uskraćeno glasovanje, priopćio je sinoć GONG.

Naime, birač se nije prethodno registrirao za glasovanje za Hrvatski sabor, a birački odbor je utvrdio da ima prebivalište u Šibeniku. Na zahtjev biračkog odbora intervenirali su zaštitar i policija, a birački odbor sastavio je i službeni zapisnik, kojeg je mobilni tim GONG-a dobio na uvid prilikom posjete tom biračkom mjestu, stoji u priopćenju.

Prema izvješćima iz hrvatskih konzulata u BiH i Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, prvi dan glasovanja za Hrvatski sabor na području BiH protekao je bez većih gužvi i problema.

Jedino su pritužbe imali hrvatski državljani koji nisu ispunili zakonsku obvezu prethodne registracije pa nisu mogli glasovati jer ih nije bilo na biračkim popisima.

GONG je prijavio nekoliko slučajeva u kojima su predsjednici ili zamjenici predsjednika pojedinih biračkih odbora bili članovi stranaka.

Inače, pravo glasa za 11. izbornu jedinicu u BiH ima nešto više od 280 tisuća osoba s hrvatskim državljanstvom.

Birači će svoje glasove za kandidate u 11. izbornoj jedinici moći dati i danas do 19 sati.