"Da se zlo ne ponovi"
0

U Banjoj Luci bačeno cvijeće u Vrbas u čast žrtvama Srebrenice

Anadolija
Udruženje građana Banja Luka, asocijacija Fatma i ženski hor Behar danas su u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i sve ubijene Banjalučane tokom proteklog rata s mosta u naselju Gornji Šeher bacili cvijeće u rijeku Vrbas.

"Jučer smo po četvrti put u Banjoj Luci održali tevhid za žrtve genocida u Srebrenici. Danas s ovog mjesta mi ovdje okupljeni želimo poslati poruku da se zlo u Srebrenici nikada i nigdje ne ponovi. Mi i sve majke Podrinja danas smo, iako fizički razdvojene, zajedno duboko povezne", kazala je Mirsada Delizirević, predsjednica asocijacije Fatma.

Atif Turčinhodžić, idejni začetnik obilježavanja sjećanja na sve nastradale Banjalučane i godišnjice genocida u Srebrenici, koje se održava petu godinu zaredom, istakao je da ovaj događaj od zaborava čuva sve nevino nastradale sugrađane, ali i podsjeća da se s poštovanjem moramo sjećati Srebrenice.

Ovom događaju od lokalnih političara prisustvovao je samo potpredsjednik Stranke za BiH Dževad Osmančević. U izjavi za agenciju Anadolija, naglasio je da su Banjalučani svojim okupljanjem u situaciji kada vlasti RS-a negiraju i relativiziraju veličinu srebreničkog stradanja, iskazali posebnu hrabrost.

"Ovim se iskazuje i građanska svijest i žal za svim žrtvama koje su se desile na ovim prostorima. Trebam da istaknem da je ovdje u gradu, u kojem nije bilo ratnih dejstava, nastradao značajan broj Banjalučana, nesrba. Ovim se šalje poruka da nema ništa važnije od života i svima oni koji ovakve događaje politiziraju i žele da obezvrijede veličinu žrtava ukazati na pijetet, i da je poruka da su takve politike kratkoga vijeka", poručio je Osmančević.