BiH
0

U banjalučkoj Ferhadiji molitveni skup o miru i pomirenju

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Drugi dan Međunarodnog samita o miru i pomirenju "Korak naprijed“, nastavljen je jutros molitvenim skupom u banjalučkoj džamiji Ferhadiji.

Osim predstavnika islamske zajednica te katoličke crkve, molitvenom skupu prisustvuje i predsjednik sabora Republike Hrvatske Josip Leko, kao i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

U banjalučkoj katedrali sinoć je molitvenim zborovanjem vjerskih poglavari i predstavnika društveno-političkog života Bosne i Hercegovine i regije, kao i međunarodnih zvaničnika počeo Međunarodni samit “Mir i pomirenje - Korak naprijed”.

U ime Katoličke crkve, osim biskupa banjalučkog i predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franje Komarice kao domaćina, sudjelovali su i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, zatim reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, kao i predstavnici Jevrejske zajednice, koji su potpisali i zajedničku deklaraciju.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve iz Banje Luke na ovom skupu učestvuju samo u ulozi posmatrača, ali ne i zvaničnih sudionika.

Samit će danas biti nastavljen panel diskusijom pod nazivom "Liderstvo u 21. vijeku”, a pored predsjedavajućeg Škaljića, skupu bi se trebali obratiti i Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore, Josip Leko, predsjednik Sabora Republike Hrvatske, Nebojša Stefanović, predsjednik Narodne Skupštine Republike Srbije, Božo Ljubić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Organizator ovog međunarodnog samita je Evopska akademija Banjalučke biskupije, a suorganizatori su parlament RS-a i Institut "Zrinski“.