BiH
0

U Banja Luci 333 ulice po imenu Srba, a samo tri imaju imena Bošnjaka

FENA
Zajednica udruženja građana Banje Luke zatražila je da se pitanje aktuelnih naziva ulica, naselja i trgova u Banjoj Luci razmotri s različitih aspekata historijskih, kulturnih, socioloških, ustavnopravnih, jer je i u ovom kao i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini u toku ratnih godina izmijenjeno na stotine naziva ulica, gradskih naselja i naselja na teritoriji grada.

Predsjednik Organizacionog odbora Zajednice udruženja građana Banje Luke Fuad Balić podsjetio je na okruglom stolu održanom danas na ovu temu da je do 1991.godine 81 ulica u Banjoj Luci imala imena predstavnika bošnjačkog naroda, 114 srpskog i 55 iz reda hrvatskog naroda, dok su 153 ulice nosile imena predstavnika ostalih naroda ili nekih stranih historijskih ili drugih ličnosti.

Tokom 1992. i u narednom periodu došlo je do potpunog, kako kaže Balić, urbicida na ovom planu, tako da 333 ulice nose imena Srba, svega tri Bošnjaka, a oko stotinu ulica je s imenima ostalih naroda.

Još 2003. prvi put je u nadležnu komisiju Grada Banje Luke upućena inicijativa za izmjenu imena ulica, odnosno vraćanje starih naziva banjalučkih ulica, trgova i naselja, ali ni do danas nije došlo do nikakvih promjena.

Upoređujući nazive ulica prije 1992. i sadašnje stanje nameću se i bez velike analize dva zaključka: prvo, da su mnogi antifašistički borci i narodni heroji iz NOR-a 1941.- 1945. godine neopravdano brisani iz nove nomenklature naziva ulica, i drugo, da mnoge ulice i dijelovi grada sada nose nazive po ličnostima koje nisu vezane za historiju i razvoj Grada, a da su zaboravljene mnoge zaslužne historijske ličnosti i građani iz oblasti kulture, prosvjete, umjetnosti, antifašističke borbe i javne djelatnosti. Za neke nazive može se reći da odudaraju od demokratske i slobodarske tradicije Banje Luke.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Dževad Osmančević upozorio je da se ovdje više ne radi samo o pitanju treba li ili ne mijenjati imena ulica već je to obaveza u smislu poštivanja i provođenja ustavne odluke o konstitutivnosti naroda.

Potpredsjednik SDPBiH Slobodan Popović smatra da je sramotno da se i 2007.godine ponovo otvara ovo pitanje, a da svaka gradska vlast samo obećava, ali nema ni političke volje ni istinske spremnosti za promjene.

"Promjene ulica su vršene u vremenu koje je bilo nacionalističko, šovinističko i urbicidno, a niko ni danas, osim u deklarativnom smislu ne pokazuje spremnost da bilo šta promijeni", upozorio je Popović dodajući da Evropa počiva na temeljima antifašizma, a da se Banja Luka odrekla sve i jednog antifašiste koji je živio na ovom prostoru.

Zdravko Josipović uime Skupštine grada Banja Luka je rekao da postoji mutietnička komisija koja je zadužena da se bavi ovim pitanjem, te navodi da nije tačno da ne postoji spremnost da se otvori pitanje naziva ulica, već je to jedna vrlo složena procedura, jer danas svi imaju pravo da pokrenu ovo pitanje i sve inicijative moraju da se sagledaju i analiziraju u smislu određivanja kriterija za promjene ulica.

On je kazao da je u Banjoj Luci od ukupno 466, promijenjen naziv kod 277 ulica, "a veći problem je što 155 ulica u banjalučkom naselju Lauš, Šargovac i Kuljani nema ime, pa će se prvo ići na rješavanje tog pitanja".

Zaključci s današnjeg okruglog stola na temu "Nazivi ulica, naselja i trgova u Banjoj Luci-sadašnje stanje i kako do evropskih kriterija i najbolje prakse“ bit će u formi zvanične inicijative upućeni nadležnoj komisiji Skupštine grada Banje Luke.