Zapljena u Ljubljanskoj banci
3

U banci ostale samo stare stolice, stolovi, telefoni i slike

Anadolija
Slovenački advokat Franc Bucik ušao je danas sa sudskim ovršiteljem u prostorije "Ljubljanske banke" u Ljubljani radi izvršenja presude iz 2010. godine u korist svoga klijenta, deviznog štediše porijeklom iz Banje Luke.

Inače, riječ je bosanskohercegovačkom i njemačkom državljaninu, koji u međuvremenu umro, pa je pravnu bitku nastavio njegov sin.

To je prvi slučaj ovrhe u slučaju "Ljubljanske banke". On je važan, jer se procjenjuje da je oko 165.000 građana u Bosni i Hercegovini ostalo bez ušteđevine u "Ljubljanskoj banci" i duguje im se oko 350 miliona maraka. Također, više od 130 hiljada ih je u Hrvatskoj, koji traže oko 300 miliona eura s kamatama.

No, kako je imovina "Ljubljanske banke" ranije prebačena na "Novu ljubljansku banku" advokat Bucik je za svog klijenta iz banke mogao uzeti samo dva kombija starih stvari.

"Pokretna imovina koju smo zatekli u "Ljubljanskoj banci" ne vrijede ništa! Mi smo, ipak, uzeli stare stolove, stolice, telefone, slike. Napunili smo dva kombija. No, sve to vrijedi tek nekoliko stotina eura. To ne vrijedi ni toliko da se plati izlazak ovršitelja. Ja sam ovaj postupak naplate pokrenuo kako bi banka razmislila da li želi taj postupak ili će nam platiti. Računao sam da će platiti, te da neće sebi dozvoliti ovakvu blamažu. Također, ovršitelj je prije početka izvršenja ponovo pitao predstavnike "Ljubljanske banke" da li žele platiti. Kazali su da nemaju novaca. Pitao sam odakle primaju platu. Kazali su da novac primaju iz Ministarstva finansija Slovenije", kazao je Bucik za AA.

Bucik objašnjava da njegovi klijenti na današnji dan, zajedno s kamatama, potražuju čak 240 hiljada eura. Slovenački advokat najavljuje da će novac za klijenta porijeklom iz BiH sigurno naplatiti, ali od države Slovenije.

"Iza svega stoji država Slovenija i mi već vodimo postupke protiv te države.

Država Slovenija je odgovorna za ovo stanje. Vodi se i postupak pred sudom za Ljudska prava u Strazburgu. Mi očekujemo da ćemo iz tih postupaka biti naplaćeni.

Ova presuda će imati repsrkusije i na ostale slučajeve potraživanja stare dvizne štednje. To je najdragocjenije iz ovog postupka koji je vođen u Njemačkoj. Bitno je da je njemački sud presudio da se ovdje ne radi o dijelu sukcesije imovine bivše Jugoslavije na čemu insistira država Slovenija. To je kasnije potvrdio i sud u Sloveniji. Radi se, dakle, o odnosu banka-klijent i banka mora da plati. A ako banka ne plati, odgovorna je država Slovenija. Ostale štediše iz BiH i Hrvatske će se u svojim postupcima sada moći pozivati na našu presudu", pojasnio je Bucik.

Nadalje, Bucik je uvjeren da će Slovenija imati ogromne posljedice zbog neriješenih dugova u slučaju "Ljubljanske banke". O tone, dodaje, već pišu londonski "Financial Times" i bečki "Kurier".

"Postoji uvjerenje da je Slovenija u dobroj finansijskoj situaciji. Ma, nije. Slovenija ima problem pronađe 350 miliona eura da dokapitalizira "Ljubljansku banku". Dakle, novca nema. Prema našim procjenama, bivšim štedišama se, zajedno s kamatama, duguje ukupno milijardu eura. Jer, samo u slučaju mog klijenta obaveze sada prelaze 240 hiljada eura. Slovenija će imati velikih finansijskih poteškoća. Ako vlasti ne budu htjele da rješavaju ovaj problem, on će im pričiniti ogromne poteškoće. Sasvim se realno može desiti da Slovenija potraži finansijsku pomoć od Evropske unije (EU) zbog "Ljubljanske banke" i nagomilanih obaveza", naveo je Bucik.

Informacije o ogromnim obavezama dolaze u trenutku kada Slovenija traži investitore za "Novu ljubljansku banku".

"Investitori i evropski činovnici će uskoro postaviti pitanje šta se dešavalo u "Ljubljanskoj banci". Dakle, o čemu se radi, kakvi su tu dugovi, jer niko ne želi da investira u jedan takav finansijski sistem", zaključuje Bucik.