BiH
0

U avgustu 17 mrtvih na cestama u FBiH

Sarajevo-x.com
U četiri sedmice mjeseca avgusta, u Federaciji BiH dogodilo se 1859 saobraćajnih nesreća. Tokom tih 28 dana, život je izgubilo 17 osoba. Najviše saobraćajnih nesreća bilo je u Sarajevskom, a najmanje u Bosansko-podrinjskom kantonu.

Tokom prve četiri sedmice mjeseca avgusta u Sarajevskom kantonu dogodilo se 527 saobraćajnih nesreća sa dvije ljudske žrtve. Prema podacima Federalnog MUP-a, u ovom kantonu zaustavljeno je 250 vozača koji su motornim vozilom upravljali u alkoholiziranom stanju.

Tuzlanski kanton je u gore navedenom periodu imao 398 saobraćajnih nesreća, dok su 53 vozača bila u alkoholiziranom stanju.

U Zeničko-dobojskom kantonu dogodilo se 305 saobraćajnih nesreća. U njima su je život izgubilo sedam osoba. Kako su nam rekli iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, na bezbjednost saobraćaja na području tog kantona u velikoj mjeri utječe i činjenica da kroz kanton prolazi magistralni put M-17. Pošto je taj put veza od sjevera prema jugu, opterećen je velikim brojem vozila u tranzitu. Kao najčešće uzroke saobraćajnih nesreća navode neprilagođenu brzinu, nepropisno preticanje te vožnju pod utjecajem alkohola. Jedan od većih problema jeste i stanje u kojem se putevi nalaze, što u znatnoj mjeri utječe na sigurnost saobraćaja.

U Srednjobosanskom kantonu četiri osobe su smrtno stradale u 133 saobraćajne nesreće.

Hercegovačko-neretvanski kanton je imao 174 saobraćajne nesreće i jednu ljudsku žrtvu, Zapadno-hercegovački kanton 71 nesreću bez ljudskih žrtava, Kanton10 -117 nesreća sa jednom izgubljenim životom, Posavski kanton 32 nesreće, Unsko-sanski 58 saobraćajnih nesreća te Bosansko-podrinjski 10 saobraćajnih nesreća i jednom ljudskom žrtvom.

Prema podacima Federalnog MUP-a, u alkoholiziranom stanju uhvaćeno je 835 vozača.

U prvih šest mjeseci 2007. godine na saobraćajnicama u Federaciji BiH živote je izgubilo 106 osoba.