12.03.2012. u 14:53

U aprilu upis djece u prvi razred osnovne škole

Upis djece u prvi razred redovne osnovne škole obavlja se u aprilu i augustu na osnovu spiskova djece koje školama dostavljaju općine.

U aprilu upis djece u prvi razred osnovne škole

Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com

Pohađanje osnovne škole u trajanju od devet godina je obavezno, za djecu od šest do petnaest godina.

Ove godine, u prvi razred će krenuti djeca rođena 2006. i 2007. godine, mališani koji su do 1. marta tekuće godine navršili 5 i po godina, a upis će se obavljati u prostorijama osnovnih škola.

Pri upisu, potrebno je dostaviti: izvod iz matične knjige rođenih, ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove, te uvjerenje/certifikat da je dijete u godini pred polazak u školu pohađalo obavezni predškolski program za djecu.

Ocjenu sposobnosti djece pri upisu u osnovnu školu obavlja komisija sastavljena od pedagoga i psihologa, te nastavnika razredne nastave, uz prethodno pribavljeno ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove.

Na osnovu mišljenja komisije, dijete može privremeno biti oslobođeno upisa u redovnu osnovnu školu, najdalje do navršenih sedam godina života. saopćeno je iz Općine Centar.

Škola koja ima odgovarajuće kadrovske i prostorne uvjete može odobriti upis u školu i mlađem djetetu, ukoliko to traže roditelji ili staratelji te kada se, nakon što se razmotri preporuka relevantnih stručnjaka, utvrdi da je to u najboljem interesu djeteta.

Rodne listove za mališane rođene na području središnje gradske općine, roditelji mogu pribaviti ne samo u šalter sali, nego i u svim mjesnim zajednicama Općine Centar.
(FENA)


Komentari na članak - Ukupno: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Klix.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da biste mogli komentarisati ovaj članak, potrebno je da budete registrovani član Klix.ba portala. Ukoliko ste već registrovani na našem forumu, možete koristiti iste pristupne podatke.


Svi komentari

Najbolji odgovor na terorističke napade u Parizu je:

FACEBOOK PREPORUKE