BiH
0

U aprilu upis djece u prvi razred osnovne škole

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Upis djece u prvi razred redovne osnovne škole obavlja se u aprilu i augustu na osnovu spiskova djece koje školama dostavljaju općine.

Pohađanje osnovne škole u trajanju od devet godina je obavezno, za djecu od šest do petnaest godina.

Ove godine, u prvi razred će krenuti djeca rođena 2006. i 2007. godine, mališani koji su do 1. marta tekuće godine navršili 5 i po godina, a upis će se obavljati u prostorijama osnovnih škola.

Pri upisu, potrebno je dostaviti: izvod iz matične knjige rođenih, ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove, te uvjerenje/certifikat da je dijete u godini pred polazak u školu pohađalo obavezni predškolski program za djecu.

Ocjenu sposobnosti djece pri upisu u osnovnu školu obavlja komisija sastavljena od pedagoga i psihologa, te nastavnika razredne nastave, uz prethodno pribavljeno ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove.

Na osnovu mišljenja komisije, dijete može privremeno biti oslobođeno upisa u redovnu osnovnu školu, najdalje do navršenih sedam godina života. saopćeno je iz Općine Centar.

Škola koja ima odgovarajuće kadrovske i prostorne uvjete može odobriti upis u školu i mlađem djetetu, ukoliko to traže roditelji ili staratelji te kada se, nakon što se razmotri preporuka relevantnih stručnjaka, utvrdi da je to u najboljem interesu djeteta.

Rodne listove za mališane rođene na području središnje gradske općine, roditelji mogu pribaviti ne samo u šalter sali, nego i u svim mjesnim zajednicama Općine Centar.