BiH
0

U aprilu počinje nova sezona istraživanja Bosanske doline piramida

Sarajevo-x.com
Ovogodišnja sezona istraživanja Bosanske doline piramida počet će 12. aprila i trajat će tradicionalnih 200 dana, saopšteno je iz Fondacije Arheološki park "Bosanska piramida Sunca".

Istraživanje u 2008. dolazi nakon prošlogodišnjeg senzacionalnog otkrića kompleksa podzemnih tunela koji se pružaju kilometrima ispod Doline piramida te enigmatske građevine u Vratnici s najvećim blokovima na Balkanu. Sezonu dočekujemo i s međunarodnom verifikacijom dosadašnjih rezultata koju su dali vodeći egipatski i ruski stručnjaci nakon posjete ovom kompleksu u Visokom, saopšteno je iz fondacije.

Zajednički organizatori ovogodišnje manifestacije bit će Općina Visoko, turistička zajednica, nevladin sektor Visokog i Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Načelnik Općine Visoko Munib Alibegović je, na sastanku organizatora, potvrdio da će ova manifestacija od ove godine postati tradicionalna i ući u Program najvažnijih godišnjih manifestacija Općine Visoko, uz “Visočko ljeto” i “Dane Zaima Muzaferije”. Od slijedeće godine njeno trajanje bit će produženo na tri dana.

Načelno je dogovoren sljedeći Program manifestacije: posjeta arheološkim lokacijama/sondama na Bosanskoj piramidi Sunca, Bosanskoj piramidi Mjeseca, podzemnom tunelu KTK, kamenim građevinama u Vratnici (Toprakalija i Dolovi) i kompleksu podzemnih tunela Ravne; predavanje dr. Ivana Šimatovića o geometriji Bosanskih piramida; odigravanje fudbalskog turnira između veterana fudbalskih klubova Velež, Željezničar, Čelik i Bosna na Gradskom stadionu; održavanje cjelodnevnog muzičkog koncerta na otvorenom; modne revije kreatora iz BiH; prodajna izložba slika u organizaciji ULUBIH-a; smotra i takmičenje kulturno-umjetničkih društava iz BiH; planinarska transverzala koja će obuhvatiti svih pet piramidalnih građevina u Bosanskoj dolini piramida; učešće udruženja ribolovaca, rafting klubova, ferijalaca, izviđača, udruženja žena, starih zanata, likovne radionice, kluba ritmičke gimnastike.

Organiziranu posjetu otvaranju ovogodišnje arheološke sezone već su najavili predstavnici nevladinih organizacija iz Bjelovara koji s Visokim krajem marta postaje grad-pobratim, zatim planinari iz Osijeka, nekoliko organiziranih grupa ferijalaca i izviđača iz više gradova i dr., saopšteno je iz Fondacije Arheološki park "Bosanska piramida Sunca".