Na osmu godišnjicu smrti
2

FOTO / U Ankari otvoren park "Alija Izetbegović"

Piše: N. J.
Na osmu godišnjicu smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine, u Ankari je u srijedu upriličeno svečano otvaranje parka "Alija Izetbegović".
Zahvaljujući podršci turskog naroda i Općine Etimesgut, uz saradnju sa Asocijacijom bošnjačke omladine u Turskoj, Ankara je postala bogatija za još jedan park, koji sa ponosom nosi ime Alija Izetbegović. Park je ujedno i dokaz da je Alija Izetbegović sačuvan od zaborava ne samo Bošnjaka nego i naroda Turske.

Na svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici Parlamenta Turske, Grada Ankare, Općine Etimesgut, članovi Asocijacije bošnjačke omladine, kao i građani Turske. Načelnik Općine Etimesgut Enver Demirel je rekao da lik i djelo Alije Izetbegovića predstavlja borbu protiv nepravde, okupacije, boli i patnje jednog naroda.

"Ista ta patnja se osjeća danas u zraku diljem Turske zbog pogibije 26 vojnika, ubijenih na jugoistoku Turske u terorističkom napadu kurdskih pobunjenika. Iz tog razloga Alija Izetbegović nije samo mislilac i predstavnik bošnjačkog naroda, nego svih muslimana koji osjećaju bilo koji vid agresije i terorizma", kazao je Demirel.

"U najstrašnijim i najmučnijim godinama za Bosnu i Hercegovinu (1992-1995), kada su se naša domovina i narod borili za opstanak, predsjednik Alija Izetbegović je bio političko, vojno, moralno i narodno vodstvo Bosne i Hercegovine. Kažu da čovjek stvarno umre kad ga se oni koji su ostali iza njega prestanu sjećati. Mi se zato sjećamo našeg predsjednika, svjedočeći da se borio za svoj narod, svoju vjeru, slobodu svih, demokratiju i opstojnost multikulturalne Bosne i Hercegovine", istakli su na svečanosti članovi Asocijacije bošnjačke omladine i dodali:

"Nasljeđe koje nam je ostavio Izetbegović je da se sticanjem znanja, radom, predanošću, vjerom u Boga i u ljude može postići težnja ljudskog roda – mir. Zato danas poručujemo narodu Turske koji je nesebično stajao uz nas sve ove godine, da je njihova borba za mir i naša borba".