Pušteno 8.372 balona
0

U Ankari obilježena 17. godišnjica genocida u Srebrenici

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U parku "Alija Izetbegović" u općini Kecioren u Ankari u nedjelju je obilježena 17. godišnjica genocida u Srebrenici "Sjećanje na srebreničke šehide“. Obilježavanje je počelo učenjem Kur'ana i projekcijom dokumentarca "Bosna u ratu i miru“, a okupljeni građani Turske nisu krili suze na licima, javila je turska agencija Anadolija.

"U Srebrenici se desio genocid i odgovorni moraju biti kažnjeni. Nismo zaboravili i nećemo dozvoliti da se zaboravi Srebrenica", rekao je načelnik Općine Kecioren Mustafa Ak.

Najavio je izgradnju spomenika žrtvama genocida Srebrenici u Keciorenu. Spomenik će biti u obliku zlatnog ljiljana i polumjeseca, a simbolizirat će bratsku ljubav naroda Turske i BiH.

"S ciljem da se ne zaboravi Srebrenica, u parku 'Alija Izetbegović' ćemo podići spomenik žrtvama Srebrenice", kaže Ak.

Zamjenik bh. ambasadora u Turskoj Sabit Subašić kazao je da su Bošnjaci ubijani samo zato što su muslimani i da se to nikada ne smije zaboraviti.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Udruženje "Mladi Bošnjaci", čiji su članovi ovom prilikom postavili instalaciju 8.372 cipele, koje simboliziraju isto toliko ubijenih Bošnjaka u Srebrenici, uručili su plaketu načelniku Aku.

Na ulazu u Park, posjetiocima su dijeljene bijele majice s natpisom: "Nismo zaboravili crnu Srebrenicu“.

Manifestacija, na kojoj je bila upriličena i prodaja "Srebreničkog cvijeta", završila je puštanjem u vazduh 8.372 balona na kojima je pisala poruka na engleskom jeziku: "Don't forget Srebrenica“.

Ovim povodom, turski umjetnik Orhan Cakmak, izveo je svoju numeru "Plavi leptir“ na bosanskom i turskom jeziku, koja je posvećena Srebrenici.