Višegrad
0

FOTO / U Andrićgradu otvoreni kino, zgrada opštine, knjižara i galerija

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Presijecanjem vrpce danas su u Andrićgradu svečano otvoreni multipleks kino sa tri dvorane opremljene najsavremenijim K-2 projektorima.

Nakon toga, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Aleksandar Džombić prisustvovali su projekciji filma "Pravoslavlje", koji je dio svjetskog projekta o religijama, a koji je režiser Emir Kusturica snimio prošle godine u Hercegovini.

Nakon filmske projekcije, kojoj je prisustvovalo više od 400 gledalaca, otvorena je Gradska kuća, odnosno veleljepna zgrada opštine koja se nalazi na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu.

Foto: SRNA
Foto: SRNA
Režiser Emir Kusturica rekao je da je Andrićgrad primjer kako se jezik književnosti prevodi u arhitekturu i materijalnu formu.

"Čovjek kad uđe u grad, prođe ulicom od mermera i stane pred zgradu opštine sa uglačanim stepenicama i renesansnim stubovima zamislit će se gdje je došao i u nju sigurno neće ući u gumenim opancima i kaljavim cipelama", rekao je Kusturica.

U Andrićgradu danas je otvorena i knjižara "Službenog glasnika" iz Beograda sa natpisom "Meša Selimović", iako je Kusturica nedavno rekao da će se zvati "Ili, ili". Otvorena je "Art galerija" na samom ulazu u grad.

Foto: SRNA
Foto: SRNA