BiH
0

U akciji "Tjedan solidarnosti" za BiH prikupljeno 3.255.000 kuna

FENA
U akciji "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini" koju je provodio Hrvatski caritas (HC) prikupljeno je 3.255.000 kuna, izvijestio je predsjednik HC biskup Josip Mrzljak, javlja KTA.

Sredstva su prikupljena jednim dijelom od nedjeljne mise jer su hrvatski biskupi odlučili milodare prikupljene u svim crkvama diljem Hrvatske, a drugim dijelom zahvaljujući solidarnosti građana i tvrtki iz Hrvatske te donaciji Vlade RH od milijun kuna.

Prema riječima ravnatelja HC Ivana Milovčića, taj Caritas će u suradnji s Caritasom Biskupske konferencije BiH prikupljena sredstva usmjeriti u projekte iz obrazovnih i socijalnih područja te malog poduzetništva.

U želji da se osigura transparentnost provođenja te akcije i svih projekata koji će se iz akcije financirati raspisan je javni natječaj za dodjelu sredstava. Civilne i vjerske udruge mogu se za sredstva natjecati svojim projektima i programima iz područja edukacije, stručnog usavršavanja ili prekvalifikacija zanimanja, projektima poticanja i razvoja malog poduzetništva, poticanja malih obiteljskih obrta, poljoprivrednih djelatnosti ili zadruga, a mogu se kandidirati i socijalnim i psihosocijalnim projektima ili programima za djecu, za ratom traumatizirane osobe, za siromašne i stare.

Natječaj je objavljen u Glasu Koncila s nadnevkom 3. lipnja, potom na Internet stanicama Hrvatskog Caritasa i Caritasa BK BiH, a bit će objavljen i u dva glasila u BiH Katoličkom tjedniku i Crkvi na kamenu. Rok za podnošenje prijava je 30 dana od dana objave natječaja.

Da bi se osigurala transparentnost provođenja projekata osnovana su i dva odbora projektni i nadzorni. Projektni odbor sačinjavaju predstavnici dva nacionalna Caritasa kardinal Vinko Puljić i biskup Mrzljak, ravnatelji nacionalnih Caritasa i članovi Stručnog tima. Projektni odbor će po završetku natječaja, početkom srpnja izvršiti odabir projekata koji će biti financirani sukladno kriterijima natječaja.

Nakon što Projektni odbor odabere projekte Nadzorni odbor ih treba odobriti. Nadzorni odbor ima 5 članova, a osim predstavnika Hrvatskog Caritasa u njemu su i dva predstavnika iz hrvatskog poslovnog sektora predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka i predsjednik gospodarske sekcije Udruge Prsten Bruno Iljkić.

Maksimalni iznos koji će se davati za određeni projekt ili program je 20 000 KM ili oko 10 000 eura. O rezultatima natječaja javnost će biti obaviještena putem Internet stranica HC i Caritasa BK BiH u roku od sedam dana od potvrđivanja projekata. Hrvatski Caritas će pratiti tijek novca koji bude dodijeljen pojedinom projektu i realizaciju projekata na terenu u BiH.