BiH
3

U akciji službenika UIO oduzeta bižuterija vrijednosti 75.000 KM

Klix.ba
Foto: UIO BIH
Foto: UIO BIH
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje na magistralnom putu Stolac – Mostar privremeno su oduzeli raznu bižuteriju u vrijednosti 75.000 KM.

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje iz Odsjeka za provođenje propisa, Grupe za sprječavanje krijumčarenja, Regionalnog centra Mostar vršili su provjeru prometa i porijekla robe u dubini teritorije na magistralnom putu Stolac – Mostar.

Prilikom pregleda jednog motornog vozila, u kojem je bila osoba J.B. iz Bileće, ustanovljeno je da se u vozilu prevozi roba bez odgovarajuće dokumentacije, odnosno dokaza o porijeklu. Radilo se o narukvicama i lančićima veće količine, za koju postoji sumnja da je prokrijučarena u carinsko područje Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom je privremeno oduzeto 14.500 komada narukvica (bižuterija ručne izrade) i 4.020 lančića – ogrlica (takođe ručne izrade) ukupne vrijednosti 75.000 KM.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.