Pretres na 15 lokacija
0

U akciji SIPA-e nađeno 23 tone duhana, 15.000 milki, alkohol...

Sarajevo-x.com
U opsežnoj policijskoj akciji provedenoj u četvrtak, 22. decembra, na 15 lokacija u Gradačcu, Brčkom, na pijaci Arizona, u Bijeljini, Širokom Brijegu i Grudama, pronađena je velika količina krijumčarenih, nedozvoljeno prometovanih i skladištenih prehrambenih proizvoda i duhana.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od ranih jutarnjih sati sa pripadnicima CJB Bijeljina MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko Distrikta, MUP-a Tuzlanskog i Zapadnohercegovačkog kantona te Uprave za indirektno oporezivanje i Poreske uprave Brčko Distrikta pretresaju 15 lokacija gdje je, prema saznanjima, skladištena i prodavana pronađena akcizna i druga roba.

U akciji koja je započela u ranim jutarnjim satima, pronađeno je, između ostalog, oko 23.186 kilograma rezanog duhana, velika količina papira i aparatića za motanje cigareta, 10 mobilnih telefona, računar, oko 15.000 milka čokolada, velika količina nutele, žvakaćih guma, pašteta, čajeva, energetskog pića Red bull, velika količina originalnih naljepnica za sve vrste obojenog žestokog pića (vlahov, konjak, viski...), čepovi i boce za piće, čisti alkohol u kantama, emulzija za farbanje alkohola, petarde, pištolj, kao i dokumentacija o poslovanju firmi i prometovanju artiklima.

U toku je kriminalistčka obrada osoba za koje postoji osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje, nedozvoljeni promet akciznim proizvodima, nedozvoljeno skladištenje robe i nedozvoljena trgovina, saopćeno je iz SIPA-e.

Akcija kodnog naziva ''Arizona'' izvedena je po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.