BiH
0

U akciji "Prenj 5" uhapšeno više osoba

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, proveli su koordiniranu akciju kodnog naziva "Prenj 5".

U okviru jučerašnje akcije, na više lokacija na području Livna, Mostara, Čitluka, Međugorja i Ljubuškog, izvršen je pretres kuća, stanova i motornih vozila i lišeno slobode osam osumnjičenih osoba.

U okviru akcije zaplijenjena je određena količina dokaznog materijala, odnosno oružja, municije, mobilnih telefona, računara i novca.

Osobe koje su lišene slobode osumnjičene su da su kao organizirana kriminalna grupa vršili međunarodno krijumčarenje droga, koju su s teritorije BiH krijumčarili prema Republici Hrvatskoj.

Tokom istrage ostvarena je značajna saradnja s policijskim i pravosudnim organima Republike Hrvatske i SR Njemačke s kojima su razmijenjene informacije i saznanja o krijumčarima droge, koji u okviru uvezanog lanca djeluju na međunarodnom nivou.

Postupajući tužilac tokom dana će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku za koliko osumnjičenih će predložiti određivanje pritvora.

Ovom akcijom završena je akcija kodnog naziva "Prenj", tokom koje je u periodu od više mjeseci, pronađena i zaplijenjena velika količina droga i lišeno slobode više desetina osoba.