SIPA
0

U akciji kod Mostara pronađen eksploziv

Sarajevo-x.com
Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, pronašli su oko 54 kilograma eksploziva, potvrdio je za naš portal portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Akcija je uslijedila nakon prijave da se na određenom lokalitetu u blizini Mostara, nalazi veća količina eksploziva. Tužiteljstvo BiH i SIPA ispituju da li postoji povezanost eksploziva sa pripadnicima vehabijskog pokreta. Do sada prikupljene informacije ukazuju da se u ovom slučaju najvjerovatnije radi o kaznenom djelu lažnog prijavljivanja.

Prilikom akcije, određene osobe bile su privedene, radi ispitivanja i kriminalističke obrade, ali nisu izvršena lišenja slobode privedenih osoba.

Zbog sumnje da je počinila kazneno djelo lažnog prijavljivanja, osoba koja je prijavila postojanje eksploziva, dovedena je na saslušanje u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Nakon izvršenja vještačenja pronađenog eksplozivnog materijala i ispitivanja osoba koje se mogu dovesti u vezu sa pronađenim eksplozivom, javnost će saznati više informacija o ovoj akciji, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.