Zenica
0

U akademsku godinu samo sa garancijom o finansiranju

FENA
Predsjedavajući Zajednice studentskih centara u FBiH Emir Kadrić kazao je za Fenu da studentski centri u Federaciji BiH u novu akademsku godinu neće ući bez pismene garancije o sigurnom izvoru finansiranja.

Kadrić je naglasio da je siguran izvor finansiranja glavni uvjet za normalan rad studentskih domova. Stoga je izrazio nadu da će razum prevladati i da će uskoro, a najkasnije do početka akademske godine, biti potpisan sporazum koji se odnosi na automatsko usklađivanje cijena ishrane i smještaja u studentskim domovima.

Taj sporazum trebalo bi da potpiše resorno federalno i kantonalna ministarstva, Distrikt Brčko, univerziteti u FBiH i asocijacije studenata. Kadrić očekuje da resorna federalna ministrica Meliha Alić ima koordinirajuću ulogu u rješavanju tog pitanja te navodi da je s tim u vezi već proslijeđen poziv svim kantonima.

Radi se o dokumentu koji bi regulirao automatsko usklađivanje cijena smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima svakih šest mjeseci na osnovu zvaničnih podataka federalnog Zavoda za statistiku o indeksima rasta cijena energenata, sirovina i ostalog što ulazi u usluge studentskih centara.

Sporazum bi potpisnike obavezao da redovno izmiruju svoje obaveze na ime smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima, te da isplate razliku od aprila u povećanju cijena smještaja u studentskim domovima. Naime, od 1. aprila su za 7,6 posto, odnosno 19 KM porasle cijene usluga smještaja i ishrane studenata u studentskim centrima u FBiH

Kadrić je upozorio na činjenicu da, ukoliko do spomenutog roka ne bude potpisan sporazum, u studentske domove u akademskoj godini neće biti primljeni studenti iz kantona koji nisu izmirili obaveze.

"Kad potpišemo sporazum, nadam se da neće biti više problema s izmirivanjem obaveza prema studentskim centrima te da će se u budućoj projekciji budžeta, sredstva za tu namjenu posebno evidentirati i biti operativna na vrijeme", kazao je on.

Emir Kadrić, koji je i direktor Studentskog centra Sarajevo, ističe da se na konkurs za prijem u dva sarajevska studentska doma prijavilo oko 2.500 osoba, a kapacitet tih objekata je 1.850 ležaja.