BHMAC
0

U 2009. u BiH deminirano 13,5 km2 površine

FENA
U akcijama protuminskog djelovanja u toku 2009. godine u Bosni i Hercegovini deminirano je oko 13,5 kilometara kvadratnih zemljišta, dok je površina "sumnjive površine" nakon sistematskog izviđanja reducirana za oko 125 kilometara kvadratnih.

Ovo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu saopćio direktor Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Dušan Gavran, podsjećajući kako je ostalo još oko 1.500 kilometara kvadratnih sumnjive površine u BiH.

Prema procjenama BHMAC-a, oko jedne trećine spomenute površine, odnosno oko 500 kilometara kvadratnih bit će neophodno očistiti putem akcija deminiranja.

Direktor BHMAC-a izražava očekivanje da će aktivnosti deminiranja u BiH u skladu s utvrđenom strategijom biti okončane do 2017. ili 2019. godine, u ovisnosti od osiguranja finansijskih sredstava za ovu namjenu.

Po njegovim riječima, jedan od temeljnih problema tiče se osiguranja neophodnih finansijskih sredstva koja u ovoj fazi nisu bila dostatna za izvršenje godišnjeg plana.

Naime, u toku godine na izmaku osigurano je oko 45 miliona KM donatorskih sredstava, što je za oko 10 miliona KM manje u odnosu na plan, a što se reflektiralo na dinamiku procesa deminiranja u BiH.

Gavran navodi kako je u državnom budžetu od oko 30 miliona KM, koliko je planirano Strategijom protuminskog djelovanja, osigurano svega osam miliona KM koji su usmjereni za finansiranje potreba samog BHMAC-a.

U toku 2009. godine tri deminera su smrtno stradala, dok su dva zadobila tjelesne povrede, a prema podacima BHMAC-a samo u prvih šest mjeseci ove godine 28 bh. građana stradalo je u eksplozijama zaostalih mina, od kojih devet smrtno.

Inače, u BiH akreditirano je 35 kompanija za deminiranje (pet vladinih, 16 nevladinih i 14 komercijalnih) koje zapošljavaju 3.100 akreditiranih deminera, a što čini kapacitet neophodan za deminiranje 35 do 40 kilometara kvadratnih na godišnjem nivou.

Nedostatak novca doveo je do toga da određeni broj kompanija odnosno deminera nemaju posla, pa se angažiraju izvan naše zemlje, u zemljama regiona, ali i u Iraku, Afganistanu, Angoli, Sudanu...

Projekcija BHMAC-a za 2010. godinu je približno na nivou ovogodišnje i planirano je da se deminira oko 30 kilometara kvadratnih rizičnog zemljišta, odnosno da se putem izviđanja sumnjiva površina reducira za oko 120 kilometara kvadratnih.

Osim bh. deminerskih kompanija, angažiranih u projektima pod okriljem BHMAC-a, u procesu deminiranja u BiH sudjeluju pripadnici Oružanih snaga BiH i civilne zaštite na entitetskom i nivou Brčko Distrikta BiH.