Prema podacima MUP-a KS
0

U 2009. godini naoružalo se 1.243 Sarajlija

Piše: Amra Kovač
Iako je nasilje na ulicama glavnog grada BiH sve prisutnije, policija u ovoj godini nije zabilježila porast broja zahtjeva za posjedovanje oružja. No, i pored toga, značajan broj Sarajlija svake godine želi pored sebe imati oružje radi vlastite sigurnosti. Svi vlasnici oružja ovih dana moraju podnijeti zahtjev za novi oružni list, kako im oružje ne bi bilo oduzeto.

Građani Kantona Sarajevo koji imaju oružni list koji je izdat prije 14. decembra 2007. godine od strane nadležnog organa u BiH dužni su do 14. decembra ove godine podnijeti zahtjev za zamjenu oružnog lista nadležnoj policijskoj upravi.

"Osobama koje ne podnesu zahtjev, oružje će biti oduzeto i imat će rok šest mjeseci da pronađu kupca za to oružje. Ukoliko ne pronađu kupca oružje će biti uništeno“, kazao je u izjavi za Sarajevo–x.com Samir Kekić, načelnik Odjeljenja za unutrašnju kontrolu u MUP-u KS.

Kekić je dodao da se ovaj zakon odnosi i na građane koji su nastanjeni na području Kantona Sarajevo, a kojima su nadležni organi u BiH izdali oružni list i prije 1992. godine.

Inače u prvih devet mjeseci ove godine, prema podacima MUP-a KS, izdato je 666 odobrenja za nabavku vatrenog oružja i 1.243 oružna lista.

Iako su u Sarajevu česte pucnjave i razbojništva, te je za očekivati da građani češće predaju zahtjeve za odobrenja za nabavku oružja, prema riječima Kekića, prosjek podnošenja zahtjeva nije se bitnije promijenio.

Međutim, ni procedura da neko od građana Kantona Sarajevo dobije odobrenje i oružni list nije jednostavna.

Građanin prvo mora podnijeti zahtjev za odobrenje nabavljanja oružja. Uz taj zahtjev mora uplatiti i 100 KM takse. Policijska uprava potom provodi postupak da bi utvrdila da li osoba ispunjava uslove da može dobiti to odobrenje.

Uslovi su sljedeći: da osoba ima 21 godinu, da ima opravdan razlog za nabavljanje oružja, da u posljednje dvije godine nije kažnjena za prekršaj protiv javnog reda i mira, da nije osuđena za krivično djelo, da protiv osobe nije potvrđena optužnica i da se ne vodi krivični postupak, te da se ne vodi postupak za prekršaje iz oblasti javnog reda i mira i za prekršaje koje propisuje ovaj zakon.

Izuzetak su krivična djela protiv bezbjednosti saobraćaja.

“Kada osoba ispunjave sve te uslove onda se utvrđuje da li postoji mogućnost da bi građanin to oružje mogao zloupotrijebiti odnosno da li osoba češće i prekomjerno konzumira alkohol ili narkotička sredstva, da li su poremećeni odnosi u porodici ili na radnom mjestu. Tačnije, policijski timovi se i u komšiluku, kao i u firmi u kojoj je osoba, koja želi imati pištolj, zaposlena raspituju o njegovom ili njenom karakteru i osobinama…”, kazao je Kekić.

Nakon što se utvrdi sve gore nabrojano, prema riječima načelnika Odjeljenja za unutrašnju kontrolu MUP-a KS, utvrđuje se i da li su ispunjeni posebni uslovi, a to su: da je osoba zdravstveno sposobna za držanje i nošenje oružja, a to se utvrđuje zdravstvenim pregledom, a dokazuje ljekarskim uvjerenjem. Drugi posebni uslov je da osoba zna rukovati oružjem i da poznaje propise koji se odnose na nošenje i rukovanje oružjem.

“Kada su u pitanju pištolji i revolveri, potvrdu da osoba zna rukovati oružjem i da poznaje propise iz te oblasti izdaje se u MUP -u KS, odnosno, završi se obuka i polaže se ispit. Ako položi ispit osoba ispunjava i taj uslov”, kazao je Kekić, dodavši da kada je u pitanju lovačko i sportsko oružje potvrdu izdaju sportske strijeljačke organizacije.

Blizu 1000 KM za pištolj u ruci

Nakon što su ispunjeni svi uslovi osoba podnosi zahtjev za odobrenje nabavljanja oružja. Međutim, ne dobiju svi građani odobrenje, a oni koji nisu dobili, prema riječima Kekića, imaju pravo žalbe.

Građani koji, pak, dobiju odobrenje za nabavljanje oružja moraju ga nabaviti u roku šest mjeseci. Ukoliko ga ne nabave u tom periodu odobrenje moraju vratiti nadležnoj policijskoj stanici odnosno upravi.

Građanin koji je dobio odobrenje i kupio oružje mora u roku osam dana podnijeti zahtjev da se to oružje registruje.

Kada se oružje registruje dobije se oružni list.

Kada se saberu sve takse, obuke, ljekarsko uvjerenje… , građaninu je potrebno oko 400 KM da bi dobio odobrenje za nabavku oružja i oružni list.

Naravno ovdje nije uračunata nabavka pištolja, a najjeftiniji pištolj, kako nezvanično saznajemo, košta oko 500 KM.

Kada je u pitanju nabavka lovačkog oružja osoba mora još biti i član lovačke organizacije ili društva, a ako je u pitanju nabavka sportskog oružja mora biti član sportske organizacije.

“Rijetkost je da osobe koje su na legalan način dobile odobrenje za nabavku oružja to oružje i zloupotrijebe. Ti slučajevi se čak ni u procentima ne mogu izraziti”, kazao je na kraju razgovora Kekić, dodavši da nisu rijetki slučajevi i da žene podnose zahtjev za odobrenje nabavke oružja.

Inače, prema Krivičnom zakonu FBiH osobe koje nelegalno posjeduju pištolj predviđena je kazna od šest mjeseci do dvije godine zatvora.