BiH
0

U 19 sati završeno glasanje za predsjednika RS-a

FENA
U 19 sati okonačano je glasanje na prijevremenim izborima za predsjednika Republike Srpske, te završena izborna šutnja.

Glasačima koji su se zatekli na biračkom mjestu u 19 sati omogućeno je da glasaju, a na nekolicini biračkih mjesta produženo je glasanje zbog kašnjenja u jutrošnjem otvaranju ili zbog prekida tokom glasanja.

Glasanje je proteklo bez većih i značajnijih problema.

Pravo glasa na ovim izborima, na kojima je biran sedmi po redu predsjednik RS-a, imao je ukupno 1.122.241 registrirani birač.

Od ovog broja njih 1.071.963 moglo je da glasa na redovnim biračkim mjestima, 31.121 na mjestima za glasanje u odsustvu ili za lično glasanje i 19.157 putem pošte.

Glasanje je obavljano na ukupno 1.958 biračkih mjesta, od čega 1.777 redovnih, 119 za glasanje u odsustvu i 62 za glasanje osoba sa statustom raseljenih koji su izrazili želju da glasaju u općini u kojoj su živjeli 1991. godine.

Biračima koji glasaju poštom glasački paketi su upućeni 16. novembra, a Centralna izborna komisija BiH će njihove glasačke pakete primati natrag do 16. decembra pod uslovom da je na poštanskom žigu najdalji datum 9. decembar.

Za prijevremene predsjedničke izbore u RS-u prijavilo se 10 kandidata, i to: Rajko Kuzmanović, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Mladen Ivanić, kandidat PDP-a, Ognjen Tadić ispred SDS-a, kandidat SDP-a BiH je Slobodan Popović, Demokratske stranke invalida BiH je Nedžad Delić, ispred Narodne demokratske stranke kandidirao se Krsto Jandrić, Evropska ekološka stranka ima svog kandidata Nikolu Lazarevića, a prijavili su se uime Narodne stranke Radom za boljitak - Anton Josipović, te Srpske radikalne stranke "Dr Vojislav Šešelj" Mirko Blagojević, a jedini nezavisni kandidat je Dragan Đokanović

Odvijanje prijevremenih izbora pratila je Centralna izborna komisija BiH, a izbore su pratila i dva tima Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope.

Iz CIK-a je najavljeno da bi se prvi preliminarni rezultati mogli znati već oko ponoći.

Prijevremni izbori u RS-u raspisani su nakon iznenadne smrti predsjednika Milana Jelića.