BiH
8

U 187 opština u Švedskoj djeca uče bosanski, hrvatski i srpski jezik

Klix.ba
Ministrica obrazovanja Švedske Aida Hadžialić istakla je u razgovoru sa ministrom civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adilom Osmanovićem, da je upravo uspostavljanje ekonomskih veza BiH i Švedske te uspostavljanje saradnje u obrazovanju razlog za njenu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Naglasila je da Švedska ima ogromno iskustvo u oblasti obrazovanja, da je njen cilj da švedski sistem obrazovanja bude najbolji na svijetu, te da želi da iskustva i znanja u toj oblasti Švedska podijeli sa Bosnom i Hercegovinom.

Ministar Osmanović je naglasio da je Švedska primjer države u kojoj jednaka prava na obrazovanje imaju svi. Posebno je istakao činjenicu da se u toj državi u potpunosti poštuje pravo na izučavanje maternjeg jezika, o čemu govori činjenica da je od 290 opština u Švedskoj, u njih 187 za djecu porijeklom iz BiH omogućeno učenje maternjeg jezika - bosanskog, hrvatskog i srpskog.

Ministar Osmanović i ministrica Hadžialić razgovarali su o mogućnostima korišćenja švedskih iskustava u izradi kvalifikacionog okvira za BiH, usklađivanja obrazovanja sa potrebama tržišta rada, preduzetništvu u obrazovanju, te posebno o mogućnostima za veću saradnju u oblasti mobilnosti studenata kroz program ERASMUS+.

Na sastanku je istaknuto da je Švedska u proteklom periodu u velikoj mjeri pomagala našu zemlju, ali da buduće odnose treba bazirati na saradnji koja je obostranom interesu Bosne i Hercegovine i Švedske.