BiH
0

U 13 sati protest zbog ubistva Denisa Mrnjavca

Sarajevo-x.com
Zbog tragične smrti sedamnaestogodišnjeg Denisa Mrnjavca, koji je u utorak svirepo ubijen u sarajevskom tramvaju, forumaši portala Sarajevo-x.com i mnoge nevladine organizacije organizuju protestnu šetnju koja će krenuti danas u 13 sati ispred sarajevske Katedrale.

Protest zbog ubistva Denisa Mrnjavca organizuju Denisovi prijatelji i poznanici, forumaši, nevladine organizacije i svi oni koje je duboko pogodila ova tragedija. Na proteste su pozvani svi građani koji osjećaju da su potrebne konkretne mjere kako bi se zaustavio kriminal i kako bi se stalo u kraj, ne samo maloljetničkoj delikvenciji, već i svakom drugom obliku nasilja.

"Denis Mrnjavac nije više sa nama, otišao je pred našim očima, a da nismo ništa uradili. Napadnut je u tramvaju i tri monstruma su mu oduzela život, ubili su ga bez jasnog razloga, bez povoda, nisu se poznavali, nikad prije toga nisu se ni sreli…“, napisao jedan od forumaša našeg portala.

Članovi našeg foruma pitaju se "ko je sljedeći, koliko ljudi treba da bude ubijeno, zapaljeno, opljačkano, pretučeno da bi vlast počela raditi svoj posao, da bi počela na adekvatan način sankcionisati počinitelje gnusnih zločina? Koliko još žrtava treba da bude prije nego vlasti odluče uložiti novac u odgovarajuće institucije, koliko još naših sugrađana treba da pretrpi traumu kako bi se stvari promijenile? Svjedoci smo svakodnevno gnusnih zločina koji ostanu nekažnjeni na adekvatan način, na način primjeren kaznenom djelu koje je počinjeno, zahtijevajmo od nadležnih da se to promijeni“.

Protestom koji će se održati danas ispred sarajevske Katedrale građani Sarajeva žele na simboličan način izraziti svoje protivljenje konceptu nasilja koji je na sceni.

"Pozivamo sve građane Sarajeva, ali i ostalih gradova da šetnjom i okupljanjem pred sudom, odnosno Gradskom upravom podignu svoj glas protiv nasilja“, stoji u pozivu forumaša.

Forumaši pozivaju nadležne organe na odgovornost, na ostavke jer, kako smatraju, evidentno je da nisu kompetentni. "Pozivamo ih da napokon počnu raditi posao za koji su i previše plaćeni. Zar su vam fotelje draže od života naših sugrađana?“.

Protestna šetnja će se desiti danas sa početkom u 13 sati. Krenut će se od Katedrale, a završiti pred zgradom kantonalnih i gradskih vlasti uz zaustavljanje pred zgradom Kantonalnog suda.

Pozivamo građane da svojim prisustvom pokažu da im je DOSTA nasilja, da svojim prisustvom pozovu nadležne neradnike na odgovornost!