BiH
1

TVSA raskinula ugovore sa 16 radnika, inspekcija utvrdila rad nacrno

Piše: E. G.
Kantonalna televizija Sarajevo u proteklih nekoliko dana otpustila je 16 radnika. Tačnije ugovori su prekinuti sa uposlenicima koji nisu bili u stalnom radnom odnosu, a čiji broj se na ovoj televiziji konstantno povećavao kako je koja uprava dolazila na njeno čelo.

Među otpuštenima ima i onih koji su tu radili godinama, ali nikada nisu potpisali ugovor na neodređeno, mada je nekima od njih obećan stalni radni odnos.

Veliki broj njih je potpisivao ugovore na nekoliko mjeseci, a kada se napunilo dvije godine i kada su u skladu sa zakonom trebali biti primljeni u stalni radni odnos, bivša uprava, odnosno direktor Kosta Jovanović nije im produžavao ugovore, rekli su za KLix.ba uposlenici ove medijske kuće. Veliki broj njih se tada prijavio na biro u iščekivanju ponovnog potpisivanja ugovora ne nekoliko mjeseci.

Radnici su u međuvremenu i dalje dolazili na posao, sve dok na TVSA nije došla inspekcija rada.

Sadašnji direktor Kantonalne televizije Sarajevo Zlatko Topčić za Klix.ba pojašnjava kako je bez posla ostalo 16 osoba.

"Iz TVSA nije otpušten nijedan radnik. Istina, 30. aprila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je izvršila nadzor i otkrila da je na TVSA radilo nekoliko radnika 'nacrno', odnosno da su sistematizirana radna mjesta za koja se mora zaključiti ugovor o radu popunjena radnicima, vanjskim saradnicima, koji su angažirani na osnovu ugovora o djelu ili autorskih ugovora. Izrečena nam je i kazna od 2.000 KM. Takvoj nezakonitoj praksi treba stati ukraj i meni je pripala ta nezahvalna uloga", kaže Topčić.

Među otpuštenim radnicima su vrsni snimatelji i novinari, kažu za Klix.ba njihove kolege, ali nikada im nije ponuđen ugovor na neodređeno. Pored toga, uposlenicima TVSA u posljednje vrijeme kasne i plaće, a ova medijska kuća ima i gubitke u poslovanju.

"Na mjesto direktora TVSA postavljen sam gotovo doslovno jučer, ispunjavajući sudbinu prvog direktora koji je dvije godine proveo na birou za zapošljavanje, ali i prvog koji je s biroa došao na mjesto direktora. Zatekao sam značajne gubitke u poslovanju i veliki kolektiv sa svim gotovo podrazumijevajućim problemima javnih preduzeća, među kojima i bolan problem rada nacrno, na čijem su urgentnom rješavanju insistirali i eksterna revizija i inspekcija rada i Nadzorni odbor TVSA. Postupajući, dakle, u skladu sa pozitivnim zakonima i nalozima nadležnih državnih organa raskinuto je 16 nezakonitih ugovora s vanjskim saradnicima, a nijedan, ponavljam, nijedan uposlenik TVSA nije dobio otkaz. Kao porodični čovjek koji vrlo dobro zna šta znači biti nezaposlen i koji već dvije godine nije dobio plaću, kašnjenje od oko mjesec dana ne doživljavam alarmantnim, iako me ljuti činjenica što među budžetskim korisnicima TVSA uvijek posljednja dobije svoj dio", kaže Topčić.