BiH
7

Tužni prizori iz Vidovica i Kopanica: Kuće i crkve pod vodom

Klix.ba
(Foto: KTA)
Tokom svoga boravka u rodnim Vidovicama kod Orašja u Bosanskoj Posavini prečasni Ilija Orkić, kancelar Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, zajedno s velečasnim dr. Šimom Maršićem, također iz Vidovica, u nedjelju je čamcem obišao čamcem potopljenu župu Vidovice i susjednu župu Kopanice koje su do 1978. godine činili jednu župu poznatu po brojnim duhovnim zvanjima.

Voda se tog dana u poplavljenim župama spustila za oko pola metra, ali kuće i župne crkve su bile još uvijek pod vodom, koja je bila znatno dublja u Kopanicama gdje je i provaljen savski nasip.

Kancelar Orkić je fotoaparatom zabilježio stanje s porodičnim kućama, pred i oko župne crkve sv. Vida u Vidovicama i kuće sestara Klanjateljica Kriv Kristove pored crkve, na starom groblju pored Save na kojem se nalazi grob Šime Ivkića, kojeg narod zove "svetim Šimom" te ima svoj atrij pored župne crkve. Zabilježio je i stanje oko župne crkve sv. Mihovila arkanđela u Kopanicama gdje se dubinu vode može najbolje vidjeti po stativama na nogometnom igralištu koje samo malo vire iz vode što znači da su nekoliko dana ranije bile sasvim pod vodom. Budući da je savski nasip najviša kota u tom ravničarskom dijelu, mnogi mještani su istjerali svoje životinje upravo na nasip što je bila prilika i za druženje među ljudima, navodi se u saopćenju Katoličke tiskovne agencije.

Fotografijama kancelara Orkića pridodano je i nekoliko fotografija Katice Matanović na kojoj se vidi i probijeni savski nasip.