BiH
0

Tužna povorka krenula ka Potočarima

Sarajevo-x.com/FENA
Tužna kolona kamiona krenula je jutros iz Visokog, prevozeći posmrtne ostatke 464 žrtve srebreničkog genocida. Oni će 11. jula, na 12. godišnjicu srebreničkog genocida, svoj mir pronaći u Potočarima. Povorka je prošla i kroz glavni grad BiH, gdje su im mnogobrojni građani Sarajeva odali posljednju počast.

Kolona je maršrutom Visoko - autoput - Vogošća oko 11.15 sati stigla u Sarajevo i prošla Ali-pašinom ulicom, Titovom ulicom, pored zgrade Predsjedništva BiH, ulicom Mula Mustafe Bašeskije, a zatim se uputila prema Sokocu, Vlasenici, Han-Pijesku, Milićima. Počast povorci s tabutima žrtava odali su mnogobrojni građani Sarajeva i okolnih mjesta. Dolazak kolone u Potočare predviđen je za 14.00 sati. Planirano je da 10. jula tabuti budu izneseni iz fabrike akumulatora u Potočarima na musalu, gdje će 11. jula biti klanjana dženaza žrtvama.

Među identifikovanim žrtvama jedina žena je ujedno i nastarija žrtva koja će biti ukopana. Kada (Ibrahim) Muratović rođena je 1920. godine. Najmlađa žrtva je Sadik (Avdo) Huseinović, koji je u trenutku smrti imao 13 godina. On će biti ukopan sa ocem Avdom i starijim bratom Ademomom.

Ukopom ove 464 žrtve, navršit će se 12 godišnjica genocida u Srebrenici. Do sada je u Potočarima svoj mir našlo više od 2400 Srebreničana, a identifikaciju još uvijek čeka više od 1000 posmrtnih ostataka.