BiH
53

Tužna godišnjica: Prije sedam godina u Domu na Bjelavama smrtno stradalo šest beba

Piše: N. J.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na današnji dan navršava se sedam godina od užasne tragedije u Dječijem domu Bjelave u Sarajevu, kada je u požaru smrtno stradalo šest beba.

Prije tačno sedam godina, 22. aprila 2007. godine, u požaru na Odjelu za bebe Dječijeg doma Bjelave u Sarajevu smrtno je stradalo šest najmlađih štićenika doma, a 18 ih je povrijeđeno.

Tog dana živote su izgubili: Medina Bostandžija, Al'dina-Dalal Akmadžić, Amina Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović. Požar koji se proširio na dvije dječije sobe, a koji je uzrokovala upaljena grijalica, izbio je oko 5:30 sati. U sobama je u tom trenutku spavalo 25 djece rođene 2006. i 2007. godine. Žrtve ovog požara su ukopane na groblju Vlakovo.

Cvijeće i Fatiha na Vlakovu

Direktor Doma Bjelave Saudin Đurđević za Klix.ba je kazao da će sutra, kao i svake godine dosad, uposlenici Doma odnijeti cvijeće i proučiti Fatihu stradalim bebama na groblju Vlakovo.

"Očekujem da će kao i prethodnih godina doći i predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, te Centra za socijalni rad KS", rekao je Đurđević.

Istakao je da je sjećanje na tragični dan još uvijek živo i bolno te da će ostati trauma za uposlenike i štićenike.

"U to vrijeme sam radio u Domu kao odgajatelj. Mene su obavijestili telefonom o tragediji, a kada sam došao vatrogasci su već bili ugasili požar. Slike koje sam tada vidio pamtit ću cijeli život, a sjećam se kako smo tada svi plakali", zaključio je Đurđević.

Nakon tragedije Općinski sud u Sarajevu vodio je proces protiv bivšeg direktora ove ustanove Amira Zelića i medicinske sestre Suade Čengić, zbog optužbe koja ih je teretila da su iz nehata požarom izazvali opasnost po živote ljudi, pri čemu je smrtno stradalo šest beba.

Oslobađajuća presuda

U prvostepenom postupku Zelić je u novembru 2008. godine osuđen na godinu zatvora, dok je Suada Čengić kažnjena sa 18 mjeseci zatvora. Međutim, u drugostepenom postupku na Kantonalnom sudu u Sarajevu su oboje oslobođeni krivice za ovu tragediju.

"Ovo je za mene pravedna presuda koju sam čekao 37 mjeseci. Puno sam propatio i koštalo me. Međutim, to uopšte ne umanjuje tragediju djece. Ovaj sud je samo razdvojio tragediju od činjeničnog stanja, odnosno da moje djelovanje nije uticalo na nju", izjavio je Zelić novinarima nakon oslobađajuće presude.

Amir Zelić je preminuo u aprilu 2012. godine od posljedica srčanog udara, nakon što je neko vrijeme imao zdravstvenih problema. Ostao je upamćen po velikoj ljubavi i brizi za štićenike Doma Bjelave, od kojih su ga mnogi smatrali svojim ocem.

Dom Bjelave, ranije dom "Ljubica Ivezić", djeluje od 1946. godine, a u njemu su smještena djeca bez roditeljskog staranja.