BiH
108

Tužna godišnjica: Devet godina od stradanja šest beba iz Dječijeg doma Bjelave

Klix.ba
Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i mezare šest beba na gradskom groblju Vlakovo, koje su tragično stradale u požaru u Dječijem domu Bjelave, danas je obilježena deveta godišnjica njihove smrti.

Tog kobnog 22. aprila 2007. godine živote su izgubili najmlađi štićenici Dječijeg doma Bjelave Medina Bostandžija, Al`dina-Dalal Akmadžić, Amin Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, dok je 18 djece teže i lakše povrijeđeno.

"Ovo je najveća tragedija koja se desila nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu i svaki normalan čovjek je osjetljiv na stradanje nedužne djece. Tužan je ovo trenutak kako za našu ustanovu tako i za cijelu zajednicu i iskreno se nadam da se ovakva tragedija nikada više nikome neće desiti", istakao je direktor Dječijeg doma Bjelave Saudin Đurđević.

Ovom prilikom se prisjetio tog tragičnog jutra, kad ga je u prostorijama doma dočekala sablasna tišina.

"Iako je prošlo devet godina, bol i tuga u našim srcima još ne jenjava. Te naše drage bebe su stradale od posljedica požara i taj tragičan događaj na nas sve koji smo radili s njima ostavlja trag. Nadali smo se da ćemo ih jednog dana ispraćati u školu, s njima raditi zadaće, biti im na svadbi, ali nažalost to se nije desilo, jer njih više nema. Taj strašni događaj nas i danas opominje i upozorava da stalno vodimo računa o bezbjednosti naše djece, jer su oni naš jedini prioritet", vidno potresen rekao je direktor Đurđević.

U emotivnom obraćanju novinarima ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović je kazala da obilježavanje godišnjice ovog događaja svaki put budi najdublja ljudska osjećanja tuge, bola i žaljenja, ali da je ujedno i opomena da se ova tragedija ne smije ponoviti.

Najavila je da će u saradnji sa Federalnom upravom civilne zaštite organizirati obuku za spašavanje od požara i nesreća za sve one koji rade u javnim ustanovama Dječijeg doma Bjelave, Nahoreva i Gerontološkog centra.

"O emocijama je u ovom trenutku jako teško govoriti, posebno jer se radi o dječici koja nisu imala svoju obitelj", kazala je predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić i naglasila kako je vrlo važno da svi mi nastavimo voditi računa o djeci koja su smještena u Domu Bjelave, jer i oni žele da odrastu i zasnuju svoje obitelji i mi im u tome moramo pomoći, a to je i naša ljudska obaveza.

Cvijeće su na spomen-obilježje i malene mezare tragično stadalih beba položile delegacije Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva, Općine Centar, "Pokopa", Centra za socijalni rad kao i uposlenici i djeca iz Dječijeg doma Bjelave.