"Bitka za bebe"
1

FOTO / Tuzlanskoj pedijatriji doniran inkubator

Piše: D. Brkić
Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla, u okviru humanitarne akcije “Bitka za bebe”, danas je doniran inkubator za prijevremeno rođene bebe. Humanitarna akcija se realizuje u cijeloj Bosni i Hercegovini, a prikupit će se sredstva od 2 miliona KM koja će biti dovoljna za kupovinu 70 inkubatora.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Direktorica Klinije za dječije bolesti prof.dr Fahrija Skokić istakla je kako je danas najsretnija osoba u Tuzli, jer se napokon shvatio problem prijevremeno rođenih beba. Takva djeca su se rađala i rađat će se, ističe Fahrija Skokić, a inkubator je aparat koji pomaže djeci da se prilagode životnim uslovima.

Tuzlanska pedijatrija je dobila moderan inkubator, a u međuvremenu je edukovano medicinsko osoblje kako bi se iskorističe sve mogućnosti doniranog aparata.

Finansijska sredstva za nabavku inkubatora je obezbjedila kompanija Dräger, a menadžer Bernard Smith ističe kako je UKC Tuzla ustanova bogata dobro obučenim i edukovanim specijalistima. Naglasio je kako kampanja “Bitka za bebe” zaslužuje značajniju podršku političara.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Pod okriljem akcije “Bitke za bebe”, koju su pokrenuli Fond B92 i kompanija M.tel, otvoren je i humanitarni broj 1444. Do sada je kupljeno 26 inkubatora za porodilišta u BiH.