BiH
0

Tuzlanski studenti medicine na IV Internacionalnom kongresu iz onkologije u Pamploni

Sarajevo-x.com
Na IV internacionalnom kongresu ze studente iz oblasti onkologije, koji je održan u Pamploni (Španiji) od 12. do 15. marta učestvovali su i studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli. U konkurenciji od preko 20 radova, rad tuzlanskih studenata pod nazivom "Epidemiološke karakteristike dječijih tumora" osvojio je drugo mjesto, saznajemo iz saopštenja studenata Medicinskog fakluteta u Tuzli.

Na ovom kongresu okupilo se preko 400 studenata sa svih španskih unvierziteta, Coste Rica-e, Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine. Samom otvaranju kongresa prisustovali su prorektor Unverziteta de Navarra prof. Luis Montuenga, dekanesa Medicinskog fakulteta prof. Maria Pilar Civeria Maurillo kao i odgovorni profesor kongresa prof. Salvador Martin Algarra.

Tema ovogodišnjeg kongresa bila je „Dječiji tumori". Organizacioni komitet kongresa ove godine kao posebne goste su pozvali dvije eminentne ličnosti iz dječije onkologije, prof. Giulio J. Dangio sa Univerziteta iz Pensylvania-e, te doktoricu Audrey E. Evans iz Dječije bolnice Phildelphia. Audrey E. Evans je 1994. godine dobila nagradu za humanost od prve dame Sjedinjenih Američkih Država Barbare Bush.

Bosnu i Hercegovinu na ovom kongresu su predstavljali Brčić Majda, Grabić Adnan, Lisičić Jasmina, Lucić Jelena, Nadarević Amra, Omerbašić Mirza, Stjepić Tomislav i Šarić Altijana sa dva rada: "Epidemiološke karakteristike dječijih tumora" i "Morfološke karakteristike i biološki potencijal meningeoma" pod mentorstvom prof.dr. Ermine Iljazović-Latifagić i mr.sci.med Zinaide Karasalihović.

Veoma je bitno naglasiti da je, u konkurenciji od preko 20 radova, rad pod nazivom „Epidemiološke karakteristike dječijih tumora" osvojio 2. mjesto za oralnu prezentaciju. Radove su prezentirali po dva studenta za "Morfološke karatkeristike i biološki potencijal meningioma" Stjepić Tomislav i Grabić Adnan, a "Epidemiološke karakteristike dječijih tumora" Nadarević Amra i Brčić Majda.

Bh. studente, zajedno sa profesorom Giuliom J.Dangiom i direktoricom Audrey E. Evans, primila je gradonačalnica Pamplone, gospođa Yolande koja ih je ugostila te im uručila simbolične poklone i pozvala ih da posjete ovaj grad u vrijeme San Fermina.

Odlazak na ovaj kongres su potpomogli Općina Tuzla, Vlada Federacije, Posavski kanton, Bosnalijek, Univerzitet u Tuzli kao i kladionica Williams