BiH
540

Tuzlanski srednjoškolci u borbi za legalizaciju medicinskog kanabisa

Piše: Sead Čajić
"Projekat građanin" nastao je kao školski projekat (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Grupa učenika srednje Medicinske škole u Tuzli pokrenula je inicijativu za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe. Kako kažu, njihov cilj je pomoći bolesnim, a da im pri tome glavnu prepreku prave predrasude društva.

Upotreba marihuane u medicinske svrhe odavno je tema raznih diskusija i kontroverzi širom svijeta.

Dok jedni tvrde kako sastojci ove biljke pomažu u liječenju i ublažavanju simptoma mnogih bolesti, drugi smatraju kako ovo služi samo kao izgovor onima koji bi voljeli neometano uživati u njenim psihoaktivnim supstancama.

Belmin Šljivić, Ensar Spahić i Muris Hasandžiković su 17-godišnjaci iz Tuzle i među onima su koji vjeruju u ljekovite osobine kanabisa.

Kako su objasnili u razgovoru za Klix.ba, zbog toga su pokrenuli inicijativu s ciljem legalizacije kanabisa u medicinske svrhe, a kako su rekli, cijela priča razvila se iz običnog školskog projekta.

Od školskog projekta do građanske inicijative

"Projekat je nastao sasvim slučajno, na času demokratije. Profesor nam je dao zadatak da odaberemo temu i napišemo projekat. Prvobitno smo planirali napisati projekat vezan za narkomaniju, ali nas je profesor Amir Ahmetović uputio na problematiku upotrebe marihuane u medicinske svrhe", objasnio nam je Belmin.

Kao učenici medicinske škole ovi mladi ljudi očito su ozbiljno shvatili svoj budući ljekarski poziv.

"Učili smo u školi o ljekovitom utjecaju marihuane, posebno kada je riječ o liječenju bolesti kao što su rak, Alzheimerova bolest, depresija i epilepsija. Za nas je glavna satisfakcija ukoliko nekome uspijemo na ovaj način pomoći", rekao je za Klix.ba Muris Hasandžiković.

O ozbiljnosti samog projekta govore i pokretanje web-stranice, dijeljenje letaka građanima i druge aktivnosti koje ovi mladići sprovode. Naime, stupili su u kontakt i s Ministarstvom zdravstva TK, kako bi predstavili "Projekat građanin", a isti su podržali i brojni građani.

"Mnogi oboljeli od bolesti koje se mogu liječiti supstancama koje sadrži kanabis su nam se javili i podržali nas", rekao je Muris te dodao kako se i dalje susreću s brojnim predrasudama.

Predrasude kao glavna prepreka

"Upotreba marihuane je kod nas još uvijek tabu tema o kojoj se mnogo ne govori, a i kad se govori uglavnom je u negativnom kontekstu. Zbog toga nastojimo edukovati građane putem web stranice, letaka i raznih tribina i panela koje planiramo pokrenuti", rekao je Muris.

Cijeli projekat zasad finansiraju sami, a kako su nam objasnili, za sada su u potrazi sa sponzorima kako bi inicijativu mogli prenijeti na federalni nivo, a u svemu uživaju i u podršci roditelja.

Legalizacija medicinske marihuane kod nas i u ostatku svijeta

Američki National Cancer Institute (NCI) službeno je u augustu ove godine priznao da kanabis ubija ćelije raka. Od ranije je u nekoliko američkih država legalizovan kanabis u medicinske svrhe, a slično su postupile i zemlje okruženja.

Naime, u Sloveniji je legalizacija na snazi od juna 2014. godine, a ove godine je i Hrvatska ozakonila upotrebu marihuane u medicinske svrhe.

Konkretni koraci su u posljednje vrijeme pokrenuti i u našoj zemlji.

Komora magistara farmacije Federacije BiH uputila je inicijativu Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu sigurnosti BiH za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u Bosni i Hercegovini, o čemu je Klix.ba ranije pisao.