BiH
0

Tuzlanski SDP pozvao na proteste i bojkot srbijanskih proizvoda

FENA
Nakon što je Vrhovni sud Srbije za još tri mjeseca produžio pritvor nekadašnjem predsjedavajućem Općinskog vijeća Tuzla Iliji Jurišiću, predstavnici Općinskog odbora SDPBiH Tuzla na današnjoj pres-konferenciji najavili su konkretne mjere koje, zajedno sa građanima, planiraju poduzeti prema domaćim i srbijanskim vlastima.

''Razočarani smo zbog produženja pritvora našem drugu Iliji Jurišiću. Nerazumljivo nam je što aktuelne BiH vlasti ne čine ništa konkretno na njegovom oslobađanju. Zašto ne pokrenu bilo kakav postupak protiv Ilije kako bi bio izručen našoj zemlji? Zašto neće da ga posjete ministri Sven Alkalaj, Bariša Čolak i drugi?'', pitanja su koja postavljaju iz SDP-a Tuzla.

Od ministra vanjskih poslova BiH OO SDP-a zahtijeva da srbijanskom ambasadoru u BiH uruči protestnu notu zbog izbjegavanja postupanja pravosudnih organa Srbije po traženju nadležnih organa BiH u «slučaju Jurišić».

Nakon što su, kako navode, izgubili nadu i povjerenje u aktuelne vlasti BiH u narednom periodu SDP najavljuje da će organizirati mirne proteste građana ulicama Tuzle, u periodu od 25. augusta do 1. septembra 2007.godine.

''Organizirat ćemo i potpisivanje peticije sa zahtjevima vlastima u BiH da poduzmu hitne i konkretne mjere na oslobađanju Ilije Jurišića. Zajedno sa boračkim organizacijama, koje su već najavile odlazak u Sarajevo, održat ćemo proteste u Sarajevu i tražiti od aktuelnih vlasti poduzimanje hitnih i konkretnih mjera, te ostavke Svena Alkalaja, Bariše Čolaka i drugih. Ove proteste održat ćemo početkom septembra 2007. godine'', navode iz SDP-a Tuzla.

Istovremeno, SDP poziva građane Tuzle i BiH na bojkot korištenja svih srbijanskih proizvoda i usluga, te prekid kulturnih, sportskih i drugih aktivnosti BiH prema Srbiji dok vlasti Srbije ne pruže adekvatan tretman Iliji Jurišiću.