BiH
21

Tuzlanski radnici ponovo na ulici: Pokrenite proizvodnju i bit će manje gladnih

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Blizu dvije stotine radnika iz nekoliko preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona ponovo su mirno protestovali ispred Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva TK. Ponovili su svoje ranije zahtjeve o realizaciju pravosnažnih presuda, te ubrzanju stečajnih postupaka.

"Od vlasti tražimo da pokrenu proizvodnju u preduzećima gdje je to moguće. Na taj način sačuvat će radna mjesta, a bit će i manje gladnih“, kaže Emina Busuladžić, radnica Fabrike deterdženata Dita.

Iz Livnice čelika Tuzla apeluju na Skupštinu TK da im pomogne u procesu pokretanja proizvodnje.

"Mi ne možemo čekati formiranje Vlade TK, jer ćemo izgubiti kupce. Nama je hitno potrebno 200.000 KM kako bi pokrenuli proizvodnju i sačuvali 125 radnih mjesta“, kaže Zikrija Đulović, radnik Livnice čelika Tuzla.

Ispred Kantonalnog suda s radnicima su razgovarali učesnici Plenuma građanki i građana TK Nedžad Ibrahimović i Damir Arsenijević.

Uprkos na momemnte žestokoj diskusiji, predstavnik radnika Polihema Enes Tanović rekao je kako se radnici i učesnici Plenuma TK zalažu za jedinstveno djelovanje prema vlastima i da će ubuduće i biti tako.

Radnici su poslije mirnih protesta pred zgradama pravosudnih institucija prošetali do sjedišta Saveza samostalnih sindikata TK, a potom i do devastirane zgrade Vlade TK.