Protest ispred BKC-a
0

Tuzlanski poljoprivrednici traže isplatu poticaja za 2012. godinu

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Tridesetak poljoprivrednika sa područja Tuzlanskog kantona okupili su se danas ispred BKC-a u Tuzli, gdje se održavala redovna sjednica Skupštine TK, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo činjenicom da još uvijek nisu dobili poticajna sredstva za proizvodnju u 2012. godini.

Po tom osnovu, Vlada TK poljoprivrednicima duguje blizu 5 miliona KM, a poljoprivrednici navode kako je zbog takvog odnosa izvršne vlasti u pitanje dovedena proljetna sjetva.

"Mi proizvodimo hranu i želimo to i dalje raditi. No, u ovakvim uslovima to je faktički nemoguće. Prodajemo svoju imovinu kako bismo namirili kredite, a u Vladi TK se prema nama odnose na jedan ignorantski način. Ne preostaje nam ništa drugo do ponovnog izlaska na ulice sa poljoprivrednim mašinama”, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednika TK Ilija Stojak.

Stanje u ovoj oblasti je neuređeno, počevši od problema vezanih za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta, zaštite domaće proizvodnje pa do isplate poticaja. Poljoprivrednici navode kako su pokušavali sa Vladom TK postići sporazum, ali napominju kako Vlada TK krši zakon, jer u budžetu nisu predviđena ulaganja u poljoprivredu u iznosu od 3,5 posto.

Poljoprivrednici su se nakon mirnih protesta razišli, a od premijera Seada Čauševića su dobili obećanje kako će im poticaji biti isplaćeni kada bude usvojen budžet TK za 2013. godinu. Sudeći prema raspravi na Skupštini TK male su šanse da će nova parlamentarna većina izglasati prijedlog budžeta koji je sačinila Vlada TK.